VPRO Gids 16

16 april t/m 22 april
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

All or Nothing
Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 2002. Drama van Mike Leigh. Met o.a. Timothy Spall, Lesley Manville, Ruth Sheen, Marion Bailey en Alison Garland.

Vaste Leigh-acteurs Spall en Manville spelen vader Phil en moeder Penny Bassett, taxichauffeur en caissière en ouders van de vervreemde Rachel (Garland) en bankzitter Rory (Corden). De gezinsleden wonen armelijk ongezellig en leven langs elkaar heen alsof er opzet achter zit. Leigh laat ook de levens van enkele buren de revue passeren, maar richt zich langzaam maar zeker op de relatie tussen pa en ma Bassett. De dialogen klinken authentiek, de omgeving is treurig en ineens warm op de juiste momenten. Mike Leigh zegt dat ondanks alles geluk voor ieder mens beschikbaar is en je wil hem graag geloven.

Trust No One: The Hunt for the Crypto King
Verenigd Koninkrijk 2022. Documentaire van Luke Sewell.

Intrigerende documentaire over cryptomiljonair Gerry Cotten, oprichter van QuadrigaCX, een handelsplatform voor bitcoins. Een groepje investeerders vermoedt dat Cotten de boel belazert, als blijkt dat ze geen geld kunnen opnemen van hun accounts. De scepsis groeit wanneer de miljonair plots overlijdt, en 215 miljoen dollar aan bitcoin-investeringen verdwijnt. Waar is dat geld? En is Cotten werkelijk dood? Wat volgt is een reconstructie van de jacht op Cotten, die knap inzichtelijk maakt hoe snel complottheorieën kunnen ontstaan, en hoe hebzucht altijd een rol speelt bij zaken die gemoeid zijn met geld. Al wordt het nogal bombastisch verteld, het is fascinerend om te zien hoe diep het konijnenhol gaat. Gebaseerd op de populaire podcast Exit Scam.

Everything Is Copy
Verenigde Staten 2015. Biografie van Nick Hooker en Jacob Bernstein. Met o.a. Meryl Streep, Tom Hanks en Steven Spielberg.

Liefdevol biografisch drama over journalist, schrijver en filmmaker Nora Ephron (1941-2012), de gevierde taalkunstenaar die bekend werd met films als Sleepless in Seattle, When Harry Met Sally en You've Got Mail. De biopic werd gemaakt door haar toegenegen zoon Jacob Bernstein, die voor zijn project sprak met bevriende Hollywoodsterren (onder wie Meryl Streep, Tom Hanks en Steven Spielberg), familieleden en vrienden. 'Geen zelfmedelijden', was de boodschap die hij van moeder meekreeg. 'Alles is kopij' - de filmtitel - was de boodschap die Ephron van haar moeder meekreeg. Volgens Ephron een kil surrogaat voor empathie, maar eveneens het recept voor succes.

2018. Drama van Ali Abbasi. Met o.a. Eero Milonoff, Eva Melander, Jörgen Thorsson, Ann Petrén en Sten Ljunggren.

Speurneus Tina, met het uiterlijk van een Neanderthaler, ruikt op afstand schaamte en angst. Die gave maakt haar tot een gewaardeerd collega bij de grenswacht van een internationale veerlijn. Een serieus gebracht, droogkomisch thrillersprookje over identiteit en beschaving, met daarin een gegarandeerd onvergetelijke genderfluïde seksscène. Hoe minder je vooraf weet van deze ietwat zelfingenomen, genregrenzen tartende winnaar van de Un Certain Regard-prijs in Cannes, hoe geïntrigeerder je zult zijn. Naar een kort verhaal van de schrijver van Let the Right One in.

naar vpro cinema