VPRO Gids 12

19 maart t/m 25 maart
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Against the Ice
IJsland/Denemarken 2022. Avonturenfilm van Peter Flinth. Met o.a. Nikolaj Coster-Waldau, Joe Cole, Þorsteinn Bachmann, Charles Dance en Lin Gallagher.

Against the Ice vertelt het waargebeurde verhaal van de Deense ontdekkingsreizigers Ejnar Mikkelsen (Nikolaj Coster-Waldau, van Game of Thrones) en Iver Iversen (Joe Cole, van Peaky Blinders), die in 1909 een gevaarlijke reddingsexpeditie uitvoeren in Groenland om belangrijke, verloren informatie terug te vinden. Zoals dat gaat in overlevingsdrama’s wordt het een barre tocht voor de heren, waarbij de voedselvoorraad en overlevingskans steeds kleiner worden, en de strijd tegen de elementen steeds groter. Een tikje voorspelbaar en conventioneel is de film daardoor wel, maar het is een genot om te kijken naar de prachtig besneeuwde filmlocaties en de fijne acteurs.

Rabat
Nederland 2011. Drama van Victor D. Ponten en Jim Taihuttu. Met o.a. Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi, Marwan Kenzari, Mohamed Majd en Stéphane Caillard.

Nadir, Abdel en Zakaria reizen in een mooie oude taxi vanuit Amsterdam naar Rabat in Marokko, om de wagen af te leveren bij een vriend van de vader van Nadir. Onderweg pikken ze een leuke liftster op, bespreken ze hun plannen voor de toekomst, gaan naar een feest in Barcelona en beleven avonturen met de Spaanse politie. Sterke roadmovie, voor een prikkie gemaakt, geslaagd dank zij het prima spel van de hoofdrolspelers. Nasrdin Dchar kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol en stal tijdens de prijsuitreiking het hart van alle kijkers met zijn prachtige dankwoord.

Donbass
Duitsland/Oekraïne/Frankrijk/Nederland/Roemenië 2018. Drama van Sergei Loznitsa. Met o.a. Valeriu Andriuta, Georgiy Deliev en Evgeny Chistyakov.

Het conflict tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten aan de hand van een elftal vignetten, die (zeer) losjes met elkaar verbonden zijn. De regisseur - zelf in Oekraïne geboren - houdt zich niet in en geeft alle partijen er flink van langs in deze uitbundige, maar ook onevenwichtige film. Donbass wisselt namelijk vaak van toon, en is dan weer theatraal, dan weer gefilmd als een documentaire. De plot, voor zover aanwezig, is vanwege het fragmentarische karakter niet altijd even goed te volgen, en het ene vignet is een stuk beter dan het andere.

The Velvet Queen
Frankrijk 2021. Documentaire van Marie Amiguet en Vincent Munier.

De beroemde, kunstzinnige natuurfotograaf Vincent Munier trekt samen met de franse schrijver Sylvain Tesson te voet de koude Tibetaanse hoogvlakte in op zoek naar de zeldzame sneeuwluipaard. Tesson ziet in het dier de ‘belichaming van alles wat wij hebben opgegeven: vrijheid, autonomie en perfecte kennis van de omgeving.’ De wat luid aanwezige, egocentrische schrijver dient als contragewicht voor de stille, kiene observator die Munier is. Tessons hoogdravende commentaar is eigenlijk overbodig: de band die Munier met de natuur heeft is ontroerend genoeg en zijn schilderachtige beelden spreken voor zich.

naar vpro cinema