VPRO Gids 11

12 maart t/m 18 maart
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Downfall: The Case Against Boeing
Verenigde Staten 2022. Documentaire van Rory Kennedy.

In 2018 en 2019 vielen er binnen vijf maanden twee Boeings uit de lucht, met 346 doden als gevolg. Hoe kon dat gebeuren? Had Boeing geen onberispelijke reputatie? Het vliegtuigbedrijf hield vol dat de ongelukken deels te wijten waren aan de piloten van de vluchten, afkomstig uit India en Ethiopië. ‘Een Amerikaanse piloot zou dit niet zijn overkomen.’ Deze Netflixdocu maakt inzichtelijk dat de schuld wél volledig bij Boeing lag en dat de rampen een direct gevolg waren van een verziekt-kapitalistische bedrijfscultuur. Een boeiend, kwaad stemmend, belangrijk verhaal. Helaas wel wat fantasieloos verteld.

Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom
Verenigd Koninkrijk/Oekraïne/Verenigde Staten 2015. Documentaire van Evgeny Afineevsky.

Tijdens de koude wintermaanden van 2013-2014 kwam het Oekraïense volk in opstand en eiste het aftreden van president Viktor Janoekovytsj. Filmmaker Evgeny Afineevsky waagde zich, gewapend met een camera, gedurende deze turbulente periode midden in de massale demonstraties op het Maidan-plein in Kiev. Al in de openingsminuten vertelt een jongeman lachend over hoe hij een lijk versleepte, en dat niets hem meer verrast. Kort daarna wordt er buiten beeld een demonstrant neergeschoten. ‘Het is gebeurd. Hij is dood'. Afineevsky schetst weliswaar geen veelzijdig of compleet beeld van de opstand, maar plaatst de kijker wel op indrukwekkende wijze naast de demonstranten.

Encanto
Verenigde Staten 2021. Animatie van Jared Bush en Byron Howard.

Verstopt in de bergen van Colombia woont de familie Madrigal; een magische familie waarin iedereen superkrachten heeft, behalve Mirabel. Als enige ‘gewone’ Madrigal heeft ze het zwaar en al helemaal op de dag dat haar jongste neefje zijn gave krijgt. Ze wordt dan ook niet geloofd wanneer het huis scheuren lijkt te vertonen en de magie dreigt te verdwijnen, maar Mirabel is vastbesloten dit mysterie op te lossen. Disney scoort weer met dit kleurrijke feestje: de boodschap dat je 'goed bent zoals je bent’ is misschien niet zo heel origineel, maar het avontuur, de humor en de Oscarwaardige muziek van Lin-Manuel Miranda maken veel goed.

La haine
Frankrijk 1995. Drama van Mathieu Kassovitz. Met o.a. Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui, Abdel Ahmed Ghili en François Levantal.

Deze tweede film van regisseur/scenarist Kassovitz (als acteur bekend uit oa Amélie en Munich) speelt zich af in de Banlieu Parisien, de grauwe voorstad van de lichtstad, waar de politie keihard optreedt tegen de voortdurende dreiging van oproer en vandalisme. Hier zwerven drie vrienden doelloos over straat, de een Joods, de ander zwart, de derde Noord-Afrikaans. We volgen het stel tijdens een broeierige dag die onvermijdelijk uitmondt in agressie. Kassovitz geeft in inventieve, meeslepende zwart-witopnamen een prangend beeld van zijn tijd. Bekroond in Cannes voor de beste regie.

naar vpro cinema