VPRO Gids 10

5 maart t/m 11 maart
Pagina 21 - ‘Fraudevermaak’
papier
21

Fraudevermaak

Cesar Majorana

Fristi, croissantjes, lelijke schoenen en nieuwtjes over meesteroplichter Anna Delvey. Dat zijn de sleutelwoorden van nieuwsberichten waarmee mensen mij taggen op sociale media.

Dat betekent dat in een slechte week – bijvoorbeeld als er een video is van iemand die Fristi over zijn tepels giet of, erger nog, een schoen uitbrengt in de vorm van een croissant – ik zo’n nieuwsbericht 200 keer toegestuurd krijg. ‘Jij vindt dit leuk toch?’ vragen ze. Ja, vaak wel. Zeker in het geval van die Anna Delvey.

Ik volg haar al jaren. Anna verwierf haar faam door te infiltreren in de elite van New York. Ze dineerde voor honderdduizenden dollars in toprestaurants, bezocht de belangrijkste kunstbeurzen en liet een spoor van verbaasde mensen achter. Wie is deze vrouw? Hoe komt ze aan dat geld? Anna Delvey (geboren als Anna Sorokin) was helemaal geen erfgenaam van een buitenlands fortuin. Er was geen fortuin. Er was alleen Anna, die de juiste mensen charmeerde, grote leningen klaarspeelde en honderdjes uitdeelde als fooi. Allemaal verrukkelijke ingrediënten voor een hapklare Netflixserie over haar leven. Deze maand stuurt elke dag wel iemand die nieuwe serie naar me.