2022

Gids 52/53 - 24 december 2022 t/m 6 januari 2023

Kerstverhaal van Gerda Blees. Nieuwe familieserie Lampje. Film van het Jaar verkiezing. De feelgood documentaireserie Trappers. De kerstfilmgids. BN'ers die op de vlucht slaan. Wintergasten gaat van start. Beelden door kunstenaars in het thema van escapisme en reis de wereld over vanuit je woonkamer.

Gids 51 - 17 december t/m 23 december

De ethische dillema's van filmen in een ziekenhuis. Basje Boer over de clichématige rollen waarin vrouwen zich moeten voegen. Een documentaire over Nancy Pelosi. Het vervolg op podcast Plotse papa's van Bert Bensink. Een serie met Robert de Hoog over een corrupte rechercheur. Rubens Östlunds satirische film Triangle of Sadness.

Gids 50 - 10 december t/m 16 december

Mieke Poelman is de quizkoningin. Het bos waar schaalmodellen voor waterbouwprojecten werden getest. Een interview met radiozendamateurs. De vader van Robert Downey Jr. in een pasverschenen documentaire. Het nieuwe seizoen van His Dark Materials. Een boek over vijf bijzondere vrouwen.

Gids 49 - 3 december t/m 9 december

Kees 't Hart pleit voor pulp in de literatuur. Twee docu's over de Decembermoorden in Suriname. Marion Koopmans en haar zoon over wetenschap bedrijven tijdens de pandemie. Onsympathieke personages in de nieuwe film van Christian Mungiu en is ons beeld van Afrika nog accuraat?

Gids 48 - 26 november t/m 2 december

Clarice Gargard maakt een documentaire over het verleden, heden en toekomst van zwart verzet. Vier korte VPRO documentaires van jonge filmmakers. Guillermo del Toro over zijn stop-motionfilm Pinocchio en de satirische cottageromans van Barbara Pym.

Gids 47 - 19 november t/m 25 november

Hoe onschuldig kinderprogramma de Teletubbies uitgroeide tot een wereldwijde gekte. De beste beeldcolumns van Jip van den Doorn in haar boek Crisis. Regisseur Nirit Peled over haar nieuwste documentaire Moeders en twee podcasts over WK hypocrisie rondom Qatar.

Gids 46 - 12 november t/m 18 november

Tim den Besten is dictator in jeugdserie Timmyland. 
Autobiografie van oorlogscorrespondent Clarissa Ward. Zesdelige docuserie over Hollywoodkoppel Joanne Woodward en Paul Newman en muziekfestival Le Guess Who? is diverser dan ooit.

Gids 45 - 5 november t/m 11 november

Docudrama Buurman Abdi over ex-crimineel Abdi die modelburger werd. VPRO Tegenlicht over onze extreem grote voedselindustrie. De hitserie The White Lotus is terug met een heerlijk tweede seizoen. Lukas Dhont over zijn nieuwste film Close. Het nieuwe boek van Ine Boermans Het liefdesinterbellum.

Gids 44 - 29 oktober t/m 4 november

Op de vijfde rij is een podcast van Cesar Majorana over onzinfestivals. De nieuwe film van David O. Russel Amsterdam. Documentaireserie Hostages toont de ambassadegijzeling in 1979. De nieuwe roman van forensisch rechercheur Carina van Leeuwen gaat over een fictieve cold case.

Gids 43 - 22 t/m 28 oktober

Op Dutch Design Week cureert Tessa Koot een tentoonstelling in Woensel West. Het unieke karakter van de Zwarte Cross in een documentaire. In De klimaatverkenner verkent Nicolaas Veul een somber scenario. Een dramatisch slecht kleurboek roept podcastvragen op.

Gids 42 - 15 t/m 21 oktober

Nadat actrice Anne van der Steen werkte als vuilnisman maakte ze samen met Eva van Weeghel een korte documentaire. Producent Burny Bos heeft veel betekend voor de Nederlandse jeugdfilm. The Bug Club maakt puike punkpop. Een boek over hoe politici de geschiedenis naar hun hand proberen te zetten.

Gids 41 - 8 t/m 14 oktober

Waarom zijn we zo verzot op dystopische films? Psychologisch portret Lazy Duck over de rechtszaak tegen moordverdachte Peter Putker. In de podcast Voor de liefste vertellen Nederlandse schrijvers wat Russische literatuur voor ze betekent.

Gids 40 - 1 t/m 7 oktober

Het is de Maand van de Geschiedenis. Het tweede seizoen van Zenith komt eraan. Is Meghan Markle in haar podcast écht authentiek? Akwasi vertelt in de documentaire Een gat in mijn hart hoe hij als kind de Bijlmerramp meemaakte. Jaap Robben stelde een bloemlezing kinderpoëzie samen.

Gids 39 - 24 t/m 30 september

In de complotthriller Rampvlucht proberen drie mensen de waarheid te achterhalen over de vliegramp in de Bijlmer. In de podcastserie Articles of Interest gaat Avery Trufelman in op deachtergronden van onze kleding. De tragikomische serie Mo volgen we het leven van een Palestijnse vluchteling in de VS.

Gids 38 - 17 t/m 23 september

We spraken met festivaldirecteur Silvia van der Heiden over het Nederlands Film Festival. De romantiek van de boekwinkel lijkt nooit te vergaan. In de documentaire De DS Keyzer volgen we twee monteurs. Voldoet de nieuwe Lord of The Rings-serie aan onze verwachtingen?

Gids 37 - 10 t/m 16 september

Welke invloed heeft techreus ASML op Veldhoven? Electric Avenue onderzoekt de invloed van tech op ons leven. Nauwelijks bekomen van de zomer is het alweer tijd voor een herfstboekenlijst. Nieuwe film van Halina Reijn is meer dan een doorsnee horrorfilm.

Gids 36 - 3 t/m 9 september

‘Praatprogramma’s geven de valse indruk dat alles maar een mening is.’ In de Australische thrillerserie The Tourist speelt Jamie Dornan een man die geen idee meer heeft wie hij is. Journalist en schrijver Femke van der Laan volgt Pieter van der Wielen op als presentator van Nooit meer slapen.

Gids 34/35 - 20 augustus t/m 2 september

Vierdelige documentaireserie We need to talk about Cosby onderzoekt wat moeten met de held die van zijn voetstuk is gevallen. Raven van Dorst en Bessel van der Kolk zijn de vijfde en zesde Zomergasten. De film Nope is een aanstekelijke mix van horror, sciencefiction en actiekomedie.

Gids 32/33 - 6 t/m 19 augustus

Animatiefilms van Studio Geesink dankzij Eye Filmmuseum te bekijken. Derk Sauer en Lieke Marsman zijn de volgende Zomergasten. Opiniekrant Argus waagt zich aan een podcast. Netflixserie Love & Anarchy laat zich moeilijk categoriseren.

Gids 30/31 - 23 juli t/m 5 augustus

De eerste Zomergasten van dit jaar zijn Humberto Tan en Sandra Phlippen. Moet gamen worden verheven tot een kunstvorm? Sam Knight schreef De psychiater die geloofde dat je de toekomst zou kunnen voorspellen. Het tweede seizoen van Only Murders in the Building.

Gids 28/29 - 9 t/m 22 juli

We namen een kijkje in de tuinen van Sussex. De veelzijdige reviews op Google Maps geven een inkijkje in de menselijke psyche. Documentaire over onvermoeibare band The Rolling Stones. Nederlandse stop-motionfilm Knor verovert de wereld.

Gids 26/27 - 25 juni t/m 8 juli

Een ode aan Wim Schippers. Vrouwelijke sportjournalisten dwingen aandacht af voor het vrouwenvoetbal. Mishandelde topturnsters doen hun hun verhaal. Liefde, seksualiteit en gender over de hele wereld. Het derde seizoen van Atlanta doet ook Nederland aan.  

Gids 25 - 18 t/m 24 juni

Martin Fondse is de drijvende kracht achter de Dag van de Componist. Nipkow nominatie voor Bureau Buitenland. Hoe is het om startend componist te zijn? Is de toekomst spraakgestuurd? Iranese regisseur over zijn speelfilmdebuut. Zweedse meesterboef in Netflixserie.

Gids 24 - 11 t/m 17 juni

Stef Biemans maakte een programma in Midden-Amerika. De historie van de snelfotografie is vastgelegd in een boek. Het mediaplatform TikTok wordt volwassen. Op het eiland Fårö nam Mia Hansen-Løve de film Bergman Island op. Nieuwe seizoenen van HBO-serie De geniale vriendin en Netflix-klassieker Borgen.

Gids 23 - 4 t/m 10 juni

Seksuele voorlichting in nieuw programma van de Sekszusjes. Waarom is de fictiepodcast nog steeds een niche? Interview met verslaggever Peer Ulijn. Sciencefiction horrorfilm Crimes of the Future. Miniserie The Good Lord Bird over witte abolitionist John Brown. Moeilijke balans tussen humor en pijn in de film El buen Patrón

Gids 22 - 28 mei t/m 3 juni

Onderzoek naar wilde dieren in tv-programma's. Serie over alzheimer en afscheid nemen. Het verzonnen verzetsverleden van politicus Eibert Meester. Leven zonder papieren. Poolse film over politiegeweld. Het vertekende beeld van mythologische vrouwen. Nieuwe serie over een vierhoeksverhouding. 

Gids 21 - 21 t/m 27 mei

Tweede seizoen van rotoscoopanimatie Undone. Documentaire over journalist Renate Rubinstein. De bevrijding van tot slaafgemaakte jezidimeisjes. Portret van vlogger Selma Omari. Boek door psycholoog over massavorming. Bestaat het Venetië dat Canaletto schilderde nog?

Gids 20 - 14 t/m 20 mei

Het filmfestival in Cannes is een kermis der ijdelheden. Een radiodocumentaire in OVT over het clichébeeld van moslima's in de media en de verhalen van de bijzondere fotograaf James Van Der Zee. Een raadselachtige dood in The Staircase en een boek over de gevolgen van een herseninfarct. 

Gids 19 - 7 t/m 13 mei

De strijd voor vrijheid in Oost-Europese landen zet zich voort en laat diepe sporen achter. We spraken met twee Vlaamse podcastprofessionals. Een documentaire over het herstel van Aleksej Navalny. Dramedy Sort Of over queerzijn als onderdeel van het leven. En wie wint dit jaar de Libris Literatuurprijs? 

Gids 18 - 30 april t/m 6 mei

Hobbyprogramma's en bordspellen zijn razend populair, wat is hier de reden van? Podcastmaker Brian Reed stortte zich op een mysterieuze brief, met gevolgen. Koloniekind gaat over een jeugd in het gevangenisdorp Veenhuizen. Kees Ribbens bekijkt hoe herinneringen aan WO II opnieuw worden vormgegeven. 

Gids 17 - 23 t/m 29 april

Fascinerend portret van Johan Cruijff door David Kleijwegt. Podcast Op de vijfde rij zoekt uit waarom Nederlandse cinema zo realistisch is. Factchecker Maarten Schenk legt uit hoe hij werkt. Amy Boom schrijft over alzheimer en het zelf gekozen afscheid van haar echtgenoot in In liefde.

Gids 16 - 16 t/m 22 april

Ex-militairen en elite-agenten zitten tegenwoordig in tv-programma's en schrijven boeken. Podcast over in gesprek blijven met complotdenkers. Documentaire volgt de ontwikkeling van coronavaccins. Portret en docu van kleurrijke conciërge Henk. Film over het vluchtverhaal van tweelingzussen.

Gids 15 - 9 april t/m 15 april

De Grote VPRO Gids Literaire Boekenweekquiz. Jessica van Geel schreef het levensverhaal van een verzetsstrijdster. Film met gesprekken tussen therapeuten en slachtoffers van mensenhandel. Showredacteuren vertellen in podcast over 'Hillywood'. Rick Treffers maakt een album met ingetogen liedjes. 

Gids 14 - 2 maart t/m 8 april

Voormalig verslaggever Joeri Boom over de keerzijden van het correspondentschap. Hebben programma's met humor en agressie gecombineerd een slechte invloed op jongeren? Jojanneke zoekt uit wat de invloed van uithuisplaatsing is. First Dates en het gevaar van haat online 

Gids 13 - 26 maart t/m 1 april

Makers met verschillende culturele achtergronden in sketchprogramma Seef Spees. Documentaireserie Muhammad Ali is een intiem portret. Free Press Unlimited steunt onafhankelijke journalistiek in Oekraïne. Tim den Besten bekijkt in Van de andere kant of seksuele geaardheid te veranderen is.

Gids 12 - 19 t/m 25 maart

Nadia Moussaïd reist in Mijn vader de gelukszoeker met haar vader terug naar Marokko. Niels Greif gaf de NS-treinen vorm, hij schreef er een boek over. Vanwege de zintuigenserie Prikkels verdiept de VPRO Gids zich in braille. The Meaning of Hitler confronteert de mens met de fascinatie voor Hitler. Kan de mens gerecycled worden?

Gids 11 - 12 t/m 18 maart

The Godfather is vijftig jaar later nog steeds een enorme hit. Een greep uit het VPRO-archief over Oekraïne. Judges Under Pressure laat zien hoe de onafhankelijke rechtspraak in Polen onder druk staat. Een nieuw kostuumdrama in het New York van de negentiende eeuw. Moeten vrouwen naakt zijn om in het museum te hangen?

Gids 10 - 5 t/m 11 maart

Klassieke muziek blijft terugkomen in de televisie wereld, wat is de magie? Regisseur Jorne Baard komt met een fraaie geschiedenisserie. Geen blad voor de mond bij documentaire van Sophie Dros over vrouw zijn anno 2022. Dolly Parton is meer dan een zangeres, ze is schrijver. 

Gids 9 - 26 februari t/m 4 maart

Kinderserie door animatietrio Job, Joris en Marieke. Terugblik op de jaren als Fotograaf des Vaderlands van Jan Dirk van der Burg. Persoonlijke verhalen achter de wooncrisis met Yora Rienstra in het programma Half Holland dakloos. En lees het korte verhaal van Mensje van Keulen

Gids 8 - 19 februari t/m 25 februari

Twintig jaar toekomsthistorie met Tegenlicht. Verborgen belangen achter NFT's. Nieuwe avondshow van Arjen Lubach. Nederlandse bombardementen in documentaire van Danny Ghosen. En intrigerende misdaadfilm gespeeld door gepensioneerde roofovervallers.

Gids 7 - 12 februari t/m 18 februari

Stemmen die zo irritant zijn dat ze het verhaal in de weg zitten. Ingrijpende gevolgen van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Documentaire over de negen levens van Ozzy Osborne. En een ijzersterke Ierse misdaadserie. 

Gids 6 - 5 februari t/m 11 februari

Absurde realiteit van een woongroep in De verschrikkelijke jaren tachtig. Jasjes en shirts bezaaid met buttons van Buttonboss Henk Brusse. We nemen een duik in het archief van de VPRO Gids. En niet te missen, series en films uit de jaren tachtig. 

Gids 5 - 29 januari t/m 4 februari

De 2000ste Nooit meer slapen, een kijkje achter de schermen. De pijnlijke waarheid bij NTR-serie Het verhaal van Nederland. Wetenschapspodcast Atlas over dromen en de essaybundel Schrijversleven van Annie Dillard over het schrijversbestaan.

Gids 4 - 22 t/m 28 januari

In de nieuwe VPRO-serie In bed vertellen stellen in de slaapkamer over hun relatie. VPRO Tegenlicht onderzoekt onze afhankelijkheid van de smartphone, internet en sociale media. Droogkomische serie We are Lady Parts over een moslimapunkband en IFFR on demand-tips.

Gids 3 - 15 t/m 21 januari

In de nieuwe VPRO-serie Sander en de kloof kijkt presentator en journalist Sander Schimmelpenninck naar de gevolgen van de groeiende welvaartskloof. Tarikh Janssen en Ivan Barbosa maakten een lichte film met een zwaar onderwerp. De beste series en films van 2021 zijn bekend. 

Gids 2 - 8 t/m 14 januari

Ter gelegenheid van de verjaardag van David Bowie blikken we terug op de start van zijn carrière. Surinaamse schrijver Astrid Roemer is te gast in het Marathoninterview. Baas in eigen zak nodigt mannen uit om na te denken over waarom de vrouw nog altijd voor anticonceptie moet zorgen.

Gids 1 - 1 t/m 7 januari

In de eerste gids van 2022 blikken we terug op de IRA-aanslag in Roermond met dramaserieThe Spectacular en op de bezetting van het capitool met 2Doc Four Hours at the Capitol. Verder spreken we correspondent Tim de Wit over zijn leven na de brexit en vieren we de 25e verjaardag van Rail Away.