2023

Gids 13 - 1 t/m 7 april

Documentaireserie over een in een scheepswrak gevonden jurk en het conflict tussen duikers en rijksinstanties. Interview met de oprichter van Groninger stadsblog Sikkom. Een verborgen Joodse familiegeschiedenis in OVT. Hoogleraar muziekcognitie over de genetica van muzikaliteit. Het laatste seizoen van hitserie Succession.

Gids 12 - 25 t/m 31 maart

Reclamespecial: interview met reclameman Jaap Toorenaar. Ophef rond reclamecampagnes. Gaan influencermarketing en idealisme hand in hand? Een duik in het VPRO Gids-reclamearchief. En alweer de laatste aflevering van Achterwerk met een meisje dat wekelijks adviezen verstuurde naar de brievenrubriek.

Gids 11 - 18 t/m 24 maart

Een prehistorisch experiment in de Noordoostpolder. Geheime romantiek in de nieuwe Achterwerk aflevering. Vertrek van Bregtje van der Haak bij VPRO Televisie. Oud-krakers van het kraakpand in De Grote Wetering over de periode 1979-1980. Futuristische Nederlands-Vlaamse dramaserie Arcadia.

Gids 10 - 11 t/m 17 maart

Twintigste editie van de Grote Literaire Boekenweekquiz. De droom van een jonge ballerina in de Achterwerk podcast. Oscargenomineerde documentaires nu thuis te bekijken. Miniserie over fictieve band Daisy Jones & The Six losjes gebaseerd op verhaal Fleetwood Mac. Memorabele verhalen van journalisten in podcast Gonzo.

Gids 9 - 4 t/m 10 maart

Bijzondere nieuwe reisserie Langs de nieuwe zijderoute. Derde aflevering van de podcast AchterwerkDe unieke Nederlandse fietscultuur in OVT. Documentaire over de Amsterdamse Platoschool. Provocerence film over gevierde dirigent Lydia Tár. Nieuw seizoen van misdaadserie Perry Mason.

Gids 8 - 25 februari t/m 3 maart

Podcast over de legendarische rubriek VPRO Achterwerk. Hoe ziet een stad een jaar na oorlog eruit? Sensationeel filmdebuut Aftersun van regisseur Charlotte Wells. Serie Hello Tomorrow! over huizen kopen op de maan. Nieuwe blik terug over de ten onrechte vergeten historische figuren van kleur.

Gids 7 - 18 t/m 24 februari

Tegenlicht over duurzaamheidsprojecten in Schoonrewoerd. Podcast over het spanningsveld tussen amusement en dierenwelzijn. De mysterieuze VPRO Flowerboy. Gevluchte dansers uit Oekraïne. In Women Talking discussiëren verkrachte vrouwen uit een mennonitsche kolonie over hun toekomst.

Gids 6 - 11 t/m 17 februari

Podcastserie van Nina Jurna over Latijns-Amerikaanse muziek. Tim Mielants regisseerde Britse politiereeks The Responder. Podcast Op de vijfde rij... belicht de feministische thriller Gebroken spiegels uit 1984. In de roman Het tellen van dagen van Fernando Aramburu besluit Toni een eind aan zijn leven te maken.

Gids 5 - 4 t/m 10 februari

Makelaars in realityseries. Marwan Magroun is de nieuwe fotograaf des Vaderlands. In het nieuwe Frontlinie seizoen is Bram Vermeulen in Manilla. Documentaire over Julian Assange​​​​​​​ en zijn familie. Remy van Heugtens nieuwe film Mascotte. IJzerksterke serie Atlanta door Donald Glover.

Gids 4 - 28 t/m 3 februari

De VPRO Gids journaaltest. Docuserie over de pompmoord. Film Banshees of Inisherin over verbroken vriendschap. Documentaire over Macron. Nieuwe romans door Indiase auteurs. Podcast Boven Water biedt een sprankje hoop en tennisdocuserie Breaking Point.

Gids 3 - 21 t/m 27 januari

Vierdelige serie Onze man bij de Taliban geeft indringend beeld van Afghanistan. De favoriete series van 2022. International Film Festival Rotterdam gaat bijna van start. Nieuwe Tegenlicht. De komende editie van muziekfestival Noorderslag en het nieuwe boek van Mircea Cărtărescu.

Gids 2 - 14 t/m 20 januari

Planet Finance over de parallelle wereld van beurzen en termijnmarkten. De nieuwe opzet van VPRO Tegenlicht. De poëzie-podcast van dichter-schrijver Ellen Deckwitz. De favoriete films van 2022. Een serie met ijzersterke interactie tussen de hoofdpersonen. De comeback van psychadelica. Hoofdpersoon Hirokazu Kore-eda in de sympathieke film Broker.

Gids 1 - 7 t/m 13 januari

Sinéad O'Connor was haar tijd ver vooruit. Een nieuwe Docs-aflevering over pesten in de klas. Ramsey Nasr laat zijn verzameling zien. Freek de Jonge onderzoekt in De schreef vormen van grensoverschrijdend gedrag. Een interview met journalist Maaike Schoon. Boeken over de wolf. Bill Nighy speelt een man die bang is voor het leven.