VPRO Gids 51

18 december t/m 31 december
Pagina 33 - ‘Spotlight op natuurwetenschap’
papier
33

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Spotlight op natuurwetenschap

Elja Looijestijn

In zijn serie 'The Collective Landscape' schijnt documentair fotograaf Eddo Hartmann licht op plekken in Nederland waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan.

Met een zogeheten malaisetent vangen en bestuderen wetenschappers de insectenpopulatie. Dit tentje staat op de Markerwadden, een nieuw natuurgebied in het IJsselmeer. De diversiteit aan planten en insecten op de zandplaat neemt flink toe.

Documentair fotograaf Eddo Hartmann houdt zich bezig met ‘plekken waar iets mee aan de hand is’. Een paar jaar geleden vroeg de Rijksuniversiteit Groningen hem om het veldonderzoek van hun wetenschappers in beeld te brengen. Daarna ging hij zelfstandig door met de serie, The Collective Landscape

Hartmann: ‘Nederland wordt zeer intensief gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, maar de natuur blijft vaak onderbelicht. Wetenschappers tonen wat er aan de hand is, maar treden niet vaak op de voorgrond en worden tegenwoordig zelfs niet altijd serieus genomen. Daarom ga ik naar de plekken waar onderzoek gedaan wordt en oplossingen worden gevonden, om er letterlijk licht op te schijnen. De vervreemdende beelden die dat oplevert hebben stopping power. Als de aandacht getrokken is, komt het verhaal erachter ook beter over.’

Dit is een laboratorium in het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel. Hier hebben wetenschappers een stukje van het unieke natuurgebied de Waddenzee nagebouwd, om onder meer het gedrag van vogels te onderzoeken.

Een zogenaamde vogelakker in de buurt van Rhoon. Hier maaien boeren bewust drie jaar lang niet, zodat vogels de kans hebben om te nestelen.

Deze groenstrook in een graanveld in Noordoost-Groningen is ook een oplossing waarbij een klein stukje natuur met rust gelaten wordt. Dankzij de insecten die hier leven, hoeft de boer op de rest van zijn akker geen pesticiden meer te gebruiken.