VPRO Gids 50

11 december t/m 17 december
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Passing 

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2021. Drama van Rebecca Hall. Met o.a. Tessa Thompson, Ruth Negga, André Holland, Bill Camp en Gbenga Akinnagbe.

New York, jaren twintig. De zwarte Irene (Tessa Thompson) komt per toeval haar jeugdvriendin Clare (Ruth Negga) tegen, die zich voordoet als witte vrouw. Met haar geblondeerde haren is ze zo overtuigend, dat ze zelfs haar racistische echtgenoot al jaren voor de gek weet te houden. De ontmoeting is het begin van een hernieuwde vriendschap, maar hoe meer de vrijgevochten Clare zich in het leven van haar vriendin wringt, hoe onzekerder Irene wordt. Een stijlvol en (iets te) formeel drama, gefilmd in prachtig zwart-wit en in het ouderwetse 4:3 formaat, waardoor de hele vertelling iets benauwends krijgt. Regiedebuut van actrice Rebecca Hall, wier Afro-Amerikaanse grootvader decennialang door het leven ging als wit. Naar de gelijknamige roman van Nella Larsen uit 1929.

NETFLIX
Ordet

Zweden 1943. Drama van Gustaf Molander. Met o.a. Victor Sjöström, Holger Löwenadler, Rune Lindström, Stig Ohlin en Wanda Rothgardt.

In 1925 heeft een diepgelovige boer op het platteland van Denemarken drie zoons. De jongste is verliefd op de dochter van een conservatieve Lutheraanse sekteleider, maar mag niet met haar trouwen, tenzij vader en zoon zich aansluiten bij de sekte. En de middelste denkt dat hij Jezus is. Zeer Scandinavisch drama in zwart-wit met een prima hoofdrol voor Victor Sjöström als de boer. Gebaseerd op een toneelstuk van schrijver-dominee Kaj Munk. In 1955 won Carl Theodor Dreyer in Venetië een Gouden Leeuw met een gelijk­namige, nog iets betere versie van het stuk.

PICL 
Titane

Frankrijk/België 2021. Thriller van Julia Ducournau. Met o.a. Agathe Rousselle, Vincent Lindon en Garance Marillier.

In 2016 brak Julia Ducournau door met haar debuutfilm Raw, een volstrekt eigenzinnige film vol body horror, bloed en kannibalisme. Opvolger Titane doet daar nog een schepje bovenop. We volgen de androgyne Alexia, die sinds een auto-ongeluk een stuk titanium in haar hoofd heeft zitten. Na een woeste ontmoeting met een auto raakt ze zwanger en ondertussen blijkt ze ook nog een seriemoordenaar, die op de vlucht voor de politie verandert in een jongen. En dan begint het verhaal pas! Over the top, soms zelfs losgeslagen, maar nooit saai of ongeloofwaardig, en volgens Ducournau een ‘love story’. Winnaar van de Gouden Palm op Cannes2021.

PICL
Minari

Verenigde Staten 2020. Drama van Lee Isaac Chung. Met o.a. Steven Yeun, Yuh-Jung Youn, Will Patton, Yeri Han en Alan S Kim.

In dit goeddeels autobiografische drama blikt regisseur Lee Isaac Chung liefdevol terug op zijn jeugd in een Koreaans-Amerikaans gezin op het platteland van Arkansas. Terwijl vader en moeder geestdodend werk verrichten bij een pluimveebedrijf, dromend van een toekomst als groentetelers, past grootmoeder thuis op de kinderen. Het drama blijft verder bescheiden, maar is bijzonder genuanceerd en poëtisch uitgewerkt, met precies de juiste mix van nuchter realisme en nostalgische verwondering. Zuid-Koreaanse steractrice Yuh-Jung Youn won een Oscar voor haar rol als excentrieke oma. Prachtige soundtrack van Emile Mosseri (The Last Black Man in San Francisco).

naar vpro cinema