VPRO Gids 50

11 december t/m 17 december
Pagina 10 - ‘Boekentips’
papier
10

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 11 december

Nachtmerriemotief

Ik hou van je maar ik kies het duister - Claire Vaye Watkins

Een ontregelend boek over een ontregelde vrouw zou je Ik hou van je maar ik kies het duister (De Arbeiderspers) kunnen noemen. Want, ja, het verhaal van schrijfster Claire Vaye Watkins die een lezingentripje naar haar geboortestad Reno aangrijpt om haar echtgenoot, pasgeboren dochtertje en burgervrouwsbestaan als ‘kapitaalhamsteraar’ in het Midwesten (tijdelijk?) in te ruilen voor een woeste midlifecrisiscocktail van seks, drugs en jeugdherinneringen heeft veel van een openhartig misery memoir. Haar vader Paul was immers écht een centrale figuur in The Manson Family van sekteleider Charles, zoals ook de geciteerde (jeugd)brieven van moeder Martha authentiek schijnen. Maar, suggereert een freudiaans nachtmerriemotief (vagina dentata): de grens feit en fictie is hier vaag en verraderlijk. En uiteindelijk irrelevant, feitelijk.

De Arbeiderspers

DIRK-JAN ARENSMAN

Onderwijsvernieuwing

Het wonder van de hbs - Jan Blokker

Tussen de Hogere Burgerschool en een aantal Nobelprijswinnaars die dat nieuwe type middelbaar onderwijs hadden genoten bestaat een causaal verband. Toch leverde de in 1863 door Thorbecke ingevoerde onderwijsvernieuwing, waarin natuurwetenschappelijke kennisoverdracht een belangrijke rol kreeg, aanvankelijk nauwelijks resultaat op; het succes dateert van na 1880. In de nadagen van zijn onderwijsloopbaan schreef Jan Blokker Het wonder van de hbs (Querido), waarin hij onderzoekt waarom die voor Rijk en gemeenten begrotelijke instelling ondanks uitblijvend rendement in de beginjaren toch werd gehandhaafd. Met andere woorden: wat vormde de basis voor het latere succes. Blokker doorvorste het reilen en zeilen van hbs-scholen in twaalf kleinere gemeenten tot 1885. Belangrijkste conclusie: een ‘ruime’ wet laat het primaat aan goede onderwijzers.

Querido

MAARTEN VAN BRACHT

Huiselijke thriller

De huisgenoot - Elizabeth Day

Voor het Engelse begrip ‘domestic’ is, in elk geval in literaire zin, geen goed Nederlands alternatief. Huiselijke thriller? Zo kun je De huisgenoot (Ambo|Anthos) van Elizabeth Day omschrijven. In elk geval is het huis waar Marisa, Jake en Kate samen wonen de plek waar zich het drama voltrekt. Marisa verwacht een baby en ergert zich steeds meer aan huurder Kate die zich wel erg hinderlijk opdringt, terwijl Jake zich juist helemaal niet aan haar aanwezigheid lijkt te storen. Deze ingenieuze pageturner moet het hebben van een nogal radicale plottwist die enige welwillendheid van de lezer vergt. Die wordt beloond met een aangrijpend verhaal over de gevolgen van een instabiele jeugd, onvruchtbaarheid en de cruciale rol van moeders.

ambo | anthos

KATJA DE BRUIN

naar de vpro boekengids