VPRO Gids 49

4 december t/m 10 december
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

A Cop Movie
Mexico 2021. Documentaire van Alonso Ruizpalacios.

Regisseur Alonso Ruizpalacios (Museo, Gueros) vond met deze film een prachtige manier om een verhaal te vertellen over de misstanden bij de Mexicaanse politie. In een slim geconstrueerde combinatie van documentaire en speelfilm, volgt hij politieagenten Teresa en Montoya. De anekdotes over hun werk in Mexico Stad worden nagespeeld door acteurs. Dat levert een intrigerend en intiem portret op van de twee agenten, die moeten omgaan met een systeem waar nogal wat haken en ogen aan zitten. De vindingrijke en speelse vertelling maakt het leven van de agenten uiterst invoelbaar, en zit vol goed uitgewerkte ideeën. Winnaar van een Zilveren Beer in 2021, voor de montage.

Tick, Tick... Boom!
Verenigde Staten 2021. Biografie van Lin-Manuel Miranda. Met o.a. Andrew Garfield, Alexandra Shipp, Robin de Jesus, Vanessa Hudgens en Joshua Henry.

Andrew Garfield is weergaloos als de Amerikaanse componist Jonathan Larson, die in 1996 op 35-jarige overleed, vlak voor de eerste opvoering van zijn baanbrekende musical Rent. De film zoomt in op de periode rond zijn 30ste verjaardag, als Larson probeert om zijn ambitieuze scifi-rockmusical Superbia van de grond te krijgen. Ondertussen kan hij de rekeningen amper meer betalen, dreigt zijn vriendin hem te verlaten en blijken meerdere van zijn vrienden hiv te hebben. Een energieke, inspirerende ode aan kunst maken tegen de klippen op. Geregisseerd door Lin-Manuel Miranda, die zelf op jonge leeftijd succes vergaarde op Broadway met musicals In the Heights en Hamilton.

Kuessipan
Canada 2019. Drama van Myriam Verreault. Met o.a. Brigitte Poupart, Étienne Galloy, Sharon Ishpatao Fontaine en Martin Desgagne.

Lieflijke schets van de bijzondere vriendschap tussen hartsvriendinnen Mikuan en Shaniss. Van jongs af aan groeien ze samen op in een Innu-reservaat in het Canadese Québec, maar hun levens zijn compleet verschillend. Verfilming van de gelijknamige roman van Innu-schrijfster Naomi Fontaine: soms wat voorspelbaar, maar regisseur Myriam Verreault toont naast de onderdrukking en discriminatie juist ook het alledaagse leven in het reservaat. Dat perspectief levert een fraai portret en bijzondere inkijk in de Innu-gemeenschap op, ontroerend en intiem in de kleinste menselijke momenten.

La Chana
IJsland/Spanje/Verenigde Staten 2016. Documentaire van Lucija Stojevic.

Bewonderend documentair portret van flamenco-danseres Antonia Santiago Amador (1946), beter bekend als La Chana, wier carrière op haar hoogtepunt in de jaren zeventig abrupt werd gestopt door haar jaloerse man, die haar mishandelde. Een bitterzoet levensverhaal dat soms iets weg heeft van een exotisch zigeunersprookje voor toeristen, met alle geliefde clichés die daarbij horen: van een barok boudoir tot tragische liefde en een vurige ziel. Maar het voetenwerk van 'wilde wervelwind' La Chana is nog altijd dermate indrukwekkend dat zelfs zittend op een stoel de vonken ervan afspatten. Winnaar van de VPRO IDFA Audience Award.

naar vpro cinema