VPRO Gids 48

27 november t/m 3 december
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

The Harder They Fall
Verenigde Staten 2021. Drama van Jeymes Samuel. Met o.a. Regina King, Zazie Beetz, Idris Elba, Jonathan Majors en Lakeith Stanfield.

De Amerikaanse western kan wel wat kleur gebruiken, vond de Britse zanger, muziekproducer en clipregisseur Jeymes Samuel (artiestennaam: The Bullitts). Voor zijn speelfilmdebuut verzon hij dus een klassiek westernverhaal vol zwarte cowboys, die losjes werden gebaseerd op bestaande historische figuren. De plot, over twee rivaliserende bendes, is nogal dun, en de invloed van cineasten als Leone en Tarantino ligt er dik bovenop, maar Samuels visuele talent en passie voor het genre spatten van het scherm – net als de bloedspetters trouwens. Hij verzamelde een charismatische cast, componeerde zelf een swingende soundtrack en liet rapper Jay-Z produceren.

Sense and Sensibility
Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 1995. Romantisch drama van Ang Lee. Met o.a. Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant, Alan Rickman en James Fleet.

Regisseur Lee (Brokeback Mountain) schetst de sociale mores in de betere kringen van Engeland rond 1800. Emma Thompson kreeg een Oscar voor haar script over de liefdesperikelen van de zusters Dashwood, die hopen op een respectabel huwelijk met financiële zekerheid, maar eigenlijk nog meer op passie en geluk. Drie mannen dienen zich aan, maar pas na een tumultueuze stoelendans vol misverstanden en pijnlijke vergissingen valt alles op z'n plek. De uitstekende acteurs maken van deze Jane Austen-verfilming een aanstekelijk lichtvoetige romantische kostuumkomedie.

Ballad of a White Cow
Iran 2020. Drama van Maryam Moghadam en Behtash Sanaeeha. Met o.a. Maryam Moghadam, Alireza Sani Far, Pouria Rahimi Sam en Avin Poor Raoufi.

De echtgenoot van Mina - een moeder (gespeeld door regisseur/scenarist Moghadan) met een zevenjarige, dove dochter - blijkt ten onrechte te zijn geëxecuteerd in het aartsconservatieve Iran. Terwijl haar schoonfamilie aast op het bloedgeld dat de fout moet compenseren, krijgt Mina hulp van een zekere Reza, die zegt een vriend van haar man te zijn geweest. Dat hij een geheim met zich meedraagt is van meet af aan duidelijk. Tikje melodramatische tragedie in bruin-grijze aardetinten over vergelding en vergeving, de onherroepelijkheid van de doodstraf en wat al dan niet Gods wil is.

Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer
Italië/Rusland/Zweden 2019. Documentaire van Andrey A. Tarkovskiy.

Poëtische documentaire over de Russische cineast Andrej Tarkovski. Zoon Andrej Tarkovski Jr. verweeft iconische scènes van zijn vader met nieuwe beelden, gedichten van opa Arseni, foto’s uit het familiearchief, en eerder ongebruikt audio- en beeldmateriaal uit interviews met Tarkovski zelf. Weinig nieuwe inzichten voor hartstochtelijke liefhebbers, en nieuwbakken fans valt aan te raden het bescheiden, maar imposante oeuvre van de filmmaker eerst tot zich te nemen. Want dan wacht een droomachtige, liefdevolle en onvoorwaardelijke ode van een zoon aan zijn vader.

naar vpro cinema