VPRO Gids 47

20 november t/m 26 november
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

La 317e Section
Frankrijk 1965. Oorlogsfilm van Pierre Schoendoerffer. Met o.a. Bruno Cremer, Jacques Perrin, Pierre Fabre en Manuel Zarzo.

In 1954 hebben de Fransen de oorlog in Indo-China, het latere Vietnam, al zo goed als verloren. Een bataljon soldaten, Fransen en Laotianen, krijgen orders zich bij de hoofdmacht te voegen, maar tijdens de terugtocht komen ze tegenover een overmacht te staan. Terwijl ze zich aanvankelijk zorgen maakten of de meegenomen pastis wel koud genoeg geserveerd kon worden, is nu de hoeveelheid beschikbare morfine belangrijker. Sterk oorlogsdrama in zwart-wit, met uitstekend spel van Perrin en vooral van Cremer, als de ervaren sergeant die probeert er het beste van te maken. Regisseur Schoendoerffer was ooit zelf als oorlogsreporter in Vietnam.

Le repos du guerrier
Frankrijk 1962. Drama van Roger Vadim. Met o.a. Brigitte Bardot, Robert Hossein, Jean-Marc Bory, James Robertson Justice en Michel Serrault.

De jonge Parisienne Geneviève (Brigitte Bardot) gaat naar Dijon in verband met een erfenis en stuit daar op Renaud (Robert Hossein), die zelfmoord aan het plegen is. Ze redt zijn ­leven en krijgt een relatie met hem. Maar Renaud is een cynische alcoholist, die haar maar burgerlijk vindt en haar behandelt als oud vuil. Toch kan ze hem maar moeilijk verlaten. Deze internationaal minder bekende film was in Frankrijk de meest succesvolle uit het oeuvre van Bardot. Haar ex Roger Vadim regisseerde deze bewerking van de feministische roman van Christiane Rochefort.

Nothing Like a Dame
CINEMEMBER
Verenigd Koninkrijk 2018. Documentaire van Roger Michell.

‘For services to drama’. Dat is waarom de Britse actrices Joan Plowright, Judi Dench, Eileen Atkins en Maggie Smith alle vier de titel Dame kregen. Regisseur Roger Michell (Notting Hill, Changing Lanes) filmde de vier vriendinnen, die al jaren regelmatig afspreken in het landhuis van Plowright, tijdens een van hun afspraakjes. Onvoorbereid en niet gescript. Hooguit door Michell gestuurd met kernwoorden als ‘angst’, ‘recensies’ en ‘ouder worden’. Over dat laatste kan Dench – net als de andere drie dik in de tachtig – kort zijn: ‘Ik ga nooit dood.’ Met dank aan hun film- en toneelrollen, en de heerlijk openhartige gesprekken in deze documentaire, zou ze daar nog wel ’ns gelijk in kunnen krijgen ook.

Een fotograaf filmt Amsterdam
Nederland 1982. Documentaire van Ed van der Elsken.

Fotograaf en cineast Ed van der Elsken maakte in de zomer van 1982 te voet, met de auto en met het vliegtuig een mooi tijdsbeeld van het centrum van Amsterdam. Te voet met de camera aan een rolstang van zijn Mini Moke-buggy toont Van der Elsken het straatleven waar allerlei Amsterdammers langslopen: punkers, straatmuzikanten, dames met mooie outfits, ouderen, fietsende meiden. Met de auto wordt de kijker meegenomen door de bekende straten van Amsterdam en met het vliegtuig zien we het centrum van bovenaf. Tijdens het filmen geeft van der Elsken vermakelijk en soms bijdehand commentaar. Een prachtige stadssymfonie.

naar vpro cinema