VPRO Gids 47

20 november t/m 26 november
Pagina 90 - ‘vrijdagetalage’
papier
90

vrijdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Mama’s strijd

Mama Colonel is een van de vele documentaires die Dieudo Hamadi (1984) maakte over Congo, waarin naast pijn ook veel hoop besloten ligt.
2Doc: Mama Colonel

In Dieudo Hamadi’s (1984) vijfde en meest recente film, Downstream to Kinshasa (2020), zien we een stoet mannen en vrouwen. Een groot deel loopt met krukken, mist een of meerdere ledematen, een enkeling beweegt zicht voort in een rolstoel. De groep is onderweg naar een massagraf in het noordoosten van Congo. Daar liggen slachtoffers van de Zesdaagse Oorlog, een kortstondig maar bloedig conflict in juni 2000 bij de stad Kisangani, waar strijdkrachten uit buurlanden Oeganda en Rwanda slaags raakten. Meer dan duizend doden werden naderhand geregistreerd, 3000 mensen raakten gewond. Hoewel de burgerslachtoffers van Kisangani destijds een schadevergoeding in het vooruitzicht werd gesteld, is daar ruim twintig jaar later nog niets van terechtgekomen. De filmt volgt ze tijdens hun barre tocht over de Congorivier naar hoofdstad Kinshasa, op zoek naar gerechtigheid.