VPRO Gids 47

20 november t/m 26 november
Pagina 82 - ‘donderdagetalage’
papier
82

donderdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Luxe, ledig, lustig leven

Even op tv-vakantie naar de Côte d’Azur, al zo’n 150 jaar dé plek voor het op luxe wijze vieren van het leven.
Mythos Côte d’Azur – Liebe, Luxus, Leidenschaft

Rijke Russen, die zouden het eerst hebben doorgehad hoe goed het toeven was (is) aan de Franse zuidkust. Toen nog net Rivièra geheten, maar sinds het kloeke boek dat Fransman Stéphen Liégeard in 1887 schreef over een wandeltocht van Hyères naar Menton, voortaan de naam Côte d’Azur dragend, door het schitterende water.

Gorbi et orbi

‘Mr. Gorbachev, tear down this wall!’ zei Reagan, op bezoek in Berlijn. 
2Doc: Gorbachev. Heaven

En dat deed de Russische president, hij verleende althans zijn nihil obstat aan Helmuth Kohl. DDR-chef Honecker had het nakijken en de Muur viel in 1989. Duitsland werd herenigd en in 1991 viel ook de Sovjet-Unie. Zo geliefd als ‘Gorbi’ in het Westen is, zo verguisd wordt echter hij in Rusland. Hij krijgt daar exclusief de schuld van het uiteenvallen van het imperium.

Gorbatsjov (inmiddels negentig) is broos en weet het einde is nabij. Vitali Manski maakte een kalm portret van een miskend staatsman in zijn nadagen. Lees meer in dit artikel dat wij eerder schreven.