VPRO Gids 46

13 november t/m 19 november
Pagina 38 - ‘Een echte krijger’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Een echte krijger

Elja Looijestijn

In de podcast ‘Een soort god’ doen de slachtoffers van ‘de kungfusekte’ voor het eerst hun verhaal.

Op 8 november was de uitspraak in de rechtszaak tegen de 73-jarige kungfuleraar René L. Hij werd verdacht van mishandeling en bedreiging, maar die droge termen dekken lang niet de lading van wat hij op zijn geweten heeft. Hij leidde jarenlang een sekte waarin hij zijn volgelingen stelselmatig vernederde en aftuigde. De vrouwelijke leden werden ook seksueel misbruikt.

Volkskrantjournalisten Anneke Stoffelen en Simone Eleveld wonnen het vertrouwen van vijf voormalige leden van de kungfugroep die deze René jarenlang leidde. Dat leidde tot een longread in het zaterdagmagazine en de vijfdelige podcast Een soort god.

De vijf mensen die in de podcast aan het woord komen melden zich in de jaren tachtig en negentig bij een sportschool omdat ze graag kungfu wilden leren en de sfeer van de groep ze aanspreekt. Langzaam maar zeker raken ze in de ban van de charismatische leraar René, die belooft een ‘echte krijger’ van ze te maken. Daar moeten ze steeds meer voor doen. Eerst natuurlijk veel trainen in de gymzaal, maar later komen daar ook lange theoriesessies bij. René zorgt ervoor dat ze het contact met de buitenwereld langzaam kwijtraken.

In 2002 kopen ze een vervallen, vrijstaand woonhuis in Kessel en zondert de groep zich steeds meer af. Dan wordt de sfeer ook grimmiger. In urenlange praatsessies breekt René zijn volgelingen psychologisch af en hij schuwt fysiek geweld niet. De vrouwelijke groepsleden moeten seks met hem hebben. Wie twijfelt, dwarsligt of zegt dat hij weg wil, krijgt met de onberekenbare woede van de kungfuleraar te maken.

Een kungfusekte in Limburg; dankzij de Hollywood-achtige eigenschappen haalde de rechtszaak tegen René L. alle kranten. De podcast Een soort god voegt veel toe aan de soms sensationele nieuwsberichten. De slachtoffers beschrijven uitgebreid wat ze in de sekte deed belanden, hoe ze eerst werden gepaaid en later gekleineerd. Het doet de luisteraar vooral beseffen dat dit iets is wat in principe iedereen kan overkomen. De kungfu’ers waren niet per se kwetsbare types. Ze waren goed opgeleid en hadden geen bijzonder slechte jeugd gehad. René trof zijn leerlingen op een keerpunt in hun leven en wist precies hoe hij ze in kon palmen.

In de vijf eerste afleveringen van de podcast vertellen de voormalige sekteleden zelf hun verhaal. Later volgen nog twee bonusafleveringen: een waarin René zelf aan het woord komt, en een over het strafproces.

Een soort god

Luister naar Een soort god in je favoriete podcastapps.

naar de vpro podcastgids