VPRO Gids 44

30 oktober t/m 5 november
Pagina 42 - ‘zaterdagetalage’
papier
42

zaterdagetalage


Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Pure romantiek

Endeloos valt er te bakkeleien over definitie en datering van stijlperiodes, maar dat Jean Sebelius’ vioolconcert romantisch is hoort iedereen.

Zaterdagmatinee
NPO RADIO 4 14.00-17.00 uur 

Romantiek is een verwarrend begrip. Het is een negentiende-eeuwse stijlperiode waarin componisten de beklemmende regels van evenwicht en goede smaak overtreden om ongeremd te kunnen treuren en jubelen. Maar voor gewone luisteraars is het een hartstochtelijke manier van uitdrukken. Zo kan de muziek van Bach of Sjostakovitsj heel romantisch klinken, terwijl het voor de kenners toch geen romantiek is omdat ze in de verkeerde eeuw gecomponeerd is. Een bekend twijfelgeval is het Vioolconcert van Beethoven. De verwoestende uithalen en duizelingwekkende virtuositeit van dit concert doen onmiskenbaar romantisch aan. Bovendien leefde Beethoven met één been in de juiste periode, als dat de goede uitdrukking is. Je zou zeggen dat beide betekenissen van romantiek hier treffend samenvallen. Toch rekenen sommige scherpslijpers Beethovens vioolconcert niet tot de romantische muziek, omdat hij zich nog te veel aan de regels van de voorgaande periode hield. Van zoveel geleerdheid kunnen we ons als luisteraars maar beter niets aantrekken.