VPRO Gids 43

23 oktober t/m 29 oktober
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
The Guilty

Verenigde Staten 2021. Misdaad van Antoine Fuqua. Met o.a. Jake Gyllenhaal, Riley Keough, Peter Sarsgaard, Christina Vidal en Eli Goree.

Terwijl de buitenwijken van Los Angeles geteisterd worden door bosbranden krijgt politieman Joe Baylor (Jake Gyllenhaal), tijdelijk medewerker van de 911-alarmcentrale, midden in de nacht een oproep van een hevig geëmotioneerde vrouw, die hem vertelt dat ze ontvoerd is en nu in een auto zit. Joe probeert haar op te sporen, en gaandeweg ontdekken we wat er precies aan de hand is, en waarom Joe eigenlijk gestationeerd is bij de telefonisten. We zien de tegenspelers van Gyllenhaal niet, horen ze alleen aan de telefoon, in deze tamelijk getrouwe remake van Den Skyldige (2018). Die film was misschien iets beter, maar Gyllenhaal is hier prima, het tempo ligt hoog en de film is – vooral voor wie het origineel nooit zag – zeer spannend.

NETFLIX
De Slag om de Schelde

Nederland 2020. Oorlogsfilm van Matthijs van Heijningen jr.. Met o.a. Gijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder, Jan Bijvoet en Tom Felton.

In het kader van 75 jaar bevrijding initieerde het vfonds deze groots opgezette film over een enigszins vergeten hoofdstuk uit WOII. Het scenario van Paula van der Oest (The Domino Effect) volgt drie jonge personages: een Zeeuws verzetsmeisje, een Nederlandse nazi en een Britse piloot. Door de constante perspectiefwisselingen duurt het even voor de film op gang komt, maar de toon is aangenaam genuanceerd en onsentimenteel. Regisseur Van Heijningen (van Hollywoodgriezelfilm The Thing) voert de spanning vaardig op en focust meer op persoonlijk drama dan groot spektakel, wat vooral goed uitpakt in de bloedstollende, Saving Private Ryan-achtige finale.

CINEMEMBER
Tschick

Duitsland 2017. Komedie van Fatih Akin. Met o.a. Tristan Göbel, Anand Batbileg, Mercedes Müller en Aniya Wendel.

Maik, een veertienjarige einzelgänger, brengt de zomervakantie alleen door. Zijn moeder zit in een afkickkliniek en zijn vader is 'op zakenreis' met een knappe jonge vrouw. Wanneer zijn geflipte nieuwe klasgenoot Tschick langskomt met een gestolen Lada, besluit Maik op goed geluk met hem mee te gaan. Verfilming van de gelijknamige jeugdroman van Wolfgang Herrndorf is lekker anarchistisch van toon en bij vlagen erg komisch. Regisseur Akin (Gegen die Wand) vertelt zoals de jongens rijden: snel en onverschrokken.

PICL
The Man Who Sold His Skin

Tunesië 2020. Drama van Kaouther Ben Hania. Met o.a. Yahya Mahayni, Dea Liane, Koen De Bouw, Monica Bellucci en Rupert Wynne-James.

De Belgische kunstenaar Wim Delvoye zette in 2006 een enorme tatoeage op de rug van de Zwitser Tim Steiner, om het werk vervolgens aan een kunsthandelaar te verkopen – met Steiner eraan vast. Geïnspireerd door dit gegeven, verzon de Tunesische cineaste Kaouther Ben Hania deze politieke parabel over een Syrische vluchteling die zijn huid verkoopt om zijn geliefde achterna te kunnen reizen naar Europa. De film loopt bijna over van de grote, uitdagende thema’s, maar blijft verrassend coherent en luchtig, met een fijne satirische ondertoon. Provocateur Delvoye (die opduikt in een cameo) kan tevreden zijn.

naar vpro cinema