VPRO Gids 43

23 oktober t/m 29 oktober
Pagina 38 - ‘Series on demand’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Series on demand

Interessante series in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Kastanjemanden

NETFLIX
Kastanjemanden

Deze Scandi-noir van scenarist Søren Sveistrup, eerder verantwoordelijk voor The Killing, volgt keurig de geijkte paden van het genre. Er is een agentenduo dat met tegenzin samenwerkt, een moordenaar die z’n slachtoffers luguber toetakelt, een politieke verhaallijn die er zijdelings mee te maken heeft. Weinig verrassend kortom, deze Deense thrillerserie, wel weer spannend en redelijk intelligent verteld, en met zes afleveringen bovendien lekker compact. De titel (De kastanjeman) verwijst naar de kastanjepoppetjes die steeds bij de lijken worden aangetroffen. Sveistrup baseerde het script op zijn eigen roman, die in Nederland verscheen als Oktober.

RICK DE GIER

The Men Who Sold the World Cup

DISCOVERY+
The Men Who Sold the World Cup

Dat de Qatari’s de verkiezing voor het  WK voetbal 2022 gekocht hebben, is overduidelijk. Hoe dat tot stand is gekomen, hoor je in deze tweedelige documentaire The Men Who Sold the World Cup.  Het schokkende schandaal rond oliegeld, slavenarbeid, politieke macht en een top secret klokkenluider; geen enkel corruptiecliché wordt gemeden.  Zoals FIFA-voorzitter Sebb Blatter al toegeeft: ‘In de voetbalwereld is alles mogelijk om het wereldkampioenschap binnen te slepen’.  Niet de nieuwste crime hit , maar een diepgravende onderzoeksdocumentaire.

BART NIJENSTEEN