VPRO Gids 42

16 oktober t/m 22 oktober
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
The Man Between

Verenigd Koninkrijk 1953. Thriller van Carol Reed. Met o.a. James Mason, Claire Bloom, Hildegard Knef en Geoffrey Toone.

Een jonge Engelse brengt een bezoek aan haar broer in het Berlijn van vlak na WO II, een arts die getrouwd is met een Duitse vrouw. Ze ontdekt dat de vrouw dingen verzwijgt, die voor allen gevaar kunnen opleveren. Zelf raakt ze verwikkeld in een affaire met een keiharde zwarthandelaar, wordt verliefd en krijgt het daardoor moeilijk met zijn betrokkenheid bij politieke conflicten tussen Oost en West. Een sterk drama, met een goede sfeertekening en uitstekend acteerwerk. In de trant van het meesterwerk THE THIRD MAN, dat Reed vier jaar ervoor maakte.

NETFLIX
Waiting for Barcelona

Finland 2018. Documentaire van Juho-Pekka Tanskanen.

De Finse filmmaker Juho-Pekka Tanskanen maakte in Barcelona kennis met de Gambiaanse straatverkoper Mou en besloot hem een poos te gaan volgen. Dat resulteerde in deze eerlijke, melancholieke portretfilm, waarin we de sympathieke twintiger onder meer zien speuren naar oud ijzer, rappen in de metro, vluchten voor de politie en fantaseren over een toekomst met een verblijfsvergunning. Mou heeft een aardig sociaal netwerk, maar gaat mentaal zwaar gebukt onder het straatleven. Tanskanen legt het allemaal empathisch en zonder oordeel vast, in fraai zwartwit.

CINEMEMBER
L'atelier

Frankrijk 2017. Drama van Laurent Cantet. Met o.a. Marina Foïs, Matthieu Lucci, Florian Beaujean en Mamadou Doumbia.

Een vermaarde Parijse schrijfster leidt gedurende de zomer een scenario-workshop voor jonge werkzoekenden in de Zuid-Franse kuststad La Ciotat. Sinds de grote scheepswerf daar eind jaren tachtig sloot, is de werkloosheid er hoog. Deelnemer Antoine blijkt zich - getuige een zelfgeschreven bloederige scène die hij voorleest - verdacht goed in een moordenaar te kunnen verplaatsen. Slim drama met thrillerelementen over radicalisering van Gouden Palm-winnaar Cantet (Entre les murs), dat vraagtekens zet bij de vooroordelen van de maatschappelijk betrokken schrijfster.

PICL
State Funeral

Nederland/Litouwen 2019. Documentaire van Sergei Loznitsa.

Documentaire, opgebouwd uit louter archiefmateriaal, over de staatsbegrafenis van Sovjetleider Joseph Stalin in maart 1953. Een groteske, megalomane show die het hoogtepunt vormde van de persoonsverheerlijking van de ‘rode tsaar’. Achter de schermen woedde een machtsstrijd tussen Stalins vazallen Beria, Malenkov en Chroesjtsjov, die allen een speech houden. De Oekraïense regisseur Loznitsa, kritisch beschouwer van de Russische geschiedenis, geeft nauwelijks expliciete duiding, maar stopt zijn subtiele commentaar in de montage. Die toont eindeloze hordes van een apathisch, stemloos volk dat zich door zijn leiders liet bespelen.