VPRO Gids 41

9 oktober t/m 15 oktober
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Bezness as Usual

Nederland 2016. Documentaire van Alex Pitstra.

Filmmaker Alex Pitstra, geboren als Karim Alexander Ben Hassen, heeft sinds zijn kindertijd geen contact meer gehad met zijn Tunesische vader. Wanneer hij op zijn 25e een brief van de man ontvangt, besluit hij hem te gaan opzoeken in Tunesië – met camera. Ook in de jaren die volgen blijft hij het contact met zijn vader en andere familieleden filmen. Dat heeft deze boeiende, intieme docu opgeleverd, die soms een licht voyeuristisch gevoel oproept maar Pitstra’s loyaliteitsconflicten erg invoelbaar maakt. Over cultuurverschillen stemt de film helaas niet erg hoopvol.

NETFLIX
Jeux interdits

Frankrijk 1952. Oorlogsfilm van René Clément. Met o.a. Brigitte Fossey, Georges Poujouly, Lucien Hubert, Suzanne Courtal en Jacques Marin.

Juni 1940. Een kleutermeisje uit Parijs raakt op de vlucht voor de Duitsers haar ouders kwijt en belandt bij een boerenfamilie. De jongste boerenzoon is onmiddellijk op haar gesteld en weet haar te troosten met een geheim begraafplaatsje voor haar hondje en ander overleden boerderijgedierte. De titel 'Verboden spelletjes' slaat op de diefstal van kruisen voor hun gestaag uitdijende godsakker. Jeux interdits is op het eerste gezicht een ontroerend tijdsdocument van vervlogen ruraal Frankrijk maar bovenal een tijdloos drama rond dood, religie, rouw en familie. Gebaseerd op het boek van François Boyer.

CINETREE
Antoinette dans les Cévennes

Frankrijk 2020. Avonturenfilm van Caroline Vignal. Met o.a. Laure Calamy, Benjamin Lavernhe, Olivia Côte, Marc Fraize en Jean-Pierre Martins.

Antoinette is een Parijse schooljuf die er een affaire op na houdt met de getrouwde vader van een van haar leerlingen. Als hij met zijn gezin op wandelvakantie gaat in een Zuid-Franse bergstreek, reist ze hem achterna. Ter plekke wordt het voor Antoinette vooral afzien vanwege de eigenzinnige pakezel die haar bagage door de bergen moet vervoeren. Een onderhoudende, bitterzoete romcom-satire, verteld vanuit het perspectief van de ‘gezinsbreker.’ Losjes verwijzend naar Robert Louis Stevensons Travels with a Donkey in the Cévennes, doet Antoinette qua toon nog het meest denken aan een Franse Soof.

PICL
Das Mädchen und die Spinne

Zwitserland 2021. Drama van Ramon Zürcher en Silvan Zürcher. Met o.a. Ursina Lardi, Henriette Confurius, Liliane Amuat, Flurin Giger en Dagmna Litzenberger-Vinet.

Mara, een jonge vrouw met zeeblauwe ogen, trekt een spoor van kleine vernielingen door het nieuwe appartement van haar vertrekkende huisgenote Lisa. Door te focussen op de uitwisseling van blikken vertelt dit Kammerspiel over de relaties tussen bewoners en bezoekers van een huis. Op het geluidsspoor zijn veel dingen te horen die je niet te zien krijgt. En dan zijn er nog de dichterlijke shots van stille aanwezigen: schuurspons - pleister - spin. Een interessante stijloefening, maar ook gekunsteld in haar quasi-belangwekkende, meewarige observaties over hoe we in het leven allemaal voorbijgangers zijn.