VPRO Gids 40

2 oktober t/m 8 oktober
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
The Father Who Moves Mountains

Roemenië/Zweden 2021. Drama van Daniel Sandu. Met o.a. Adrian Titieni, Elena Purea, Judith State, Valeriu Andriuta en Virgil Aioanei.

Voormalig inlichtingenofficier Mircea liet zijn gezin jaren geleden in de steek voor een andere vrouw, die inmiddels hoogzwanger is. Een telefoontje zet zijn leven op z’n kop: de volwassen zoon uit zijn eerdere huwelijk is in het Bucegigebergte in Roemenië verdwaald geraakt en wordt vermist. Lijdzaam kijkt hij toe hoe de reddingsdiensten hem dag na dag niet weten te vinden, waarna hij het heft in eigen handen neemt. Fascinerend portret van een autoritaire man die verteerd wordt door onmacht en berouw. Sterke hoofdrol van Adrian Titieni (Bacalaureat), maar de ware ster van de film is het fantastische camerawerk van Tudor Vladimir Panduru (eveneens Bacalaureat), dat de mens in al zijn nietigheid toont. Geproduceerd door Bacalaureat-regisseur en Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu.

NETFLIX
Les roseaux sauvages

Frankrijk 1994. Drama van André Téchiné. Met o.a. Élodie Bouchez, Gaël Morel, Stéphane Rideau, Frédéric Gorny en Michèle Moretti.

Het is 1962 en de Algerijnse oorlog lijkt ver weg op de provincieschool waar vier tieners opgroeien. Maar de oorlog komt dichterbij wanneer de broer van een van hen naar het front moet. Terwijl een communistische onderwijzeres hun politieke bewustzijn voedt hebben de jongeren ook allerlei persoonlijke zaken aan hun hoofd. Zo denkt François dat hij homoseksueel is, en verliefd op Serge. Maar Serge voelt iets voor Maïté (Bouchez), de dochter van de docente. Gevoelig drama van André Téchiné (Ma saison préférée, Les voleurs) werd onderscheiden met vier Césars.

PICL
Surge

Verenigd Koninkrijk 2020. Drama van Aneil Karia. Met o.a. Ben Whishaw, Jasmine Jobson, Laurence Spellman en Ryan McKen.

Twee dagen uit het vreugdeloze leven van een doordraaiende veiligheidsambtenaar op vliegveld London-Stansted. Van dociele loonslaaf ontpopt de knarsetandende, door tics geplaagde Joseph (Whishaw) zich tot een opstandige, impulsieve bankovervaller. Zeg maar de Britse, introspectieve versie van flip-klassieker Falling Down (1993), met meer method acting en minder zwarte humor. De kortsluiting in Josephs hoofd, aangezwengeld door zijn opgefokte omgeving, wordt kracht bijgezet door een onvaste camera en een met straatgeluiden doorspekt geluidsspoor. Eerder een in extremo doorgetrokken egotrip dan een bloedstollende psycho-thriller.

CINEMEMBER
A Man of Integrity

Iran 2017. Drama van Mohammad Rasoulof. Met o.a. Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi, Zeinab Shabani en Missagh Zareh.

De zesde protestfilm in het clandestiene oeuvre van de Iraanse regisseur Rasoulof (Manuscripts Don't Burn) speelt zich af in Noord-Iran, waar voormalig leraar Reza (Akhlaghirad) zich met zijn vrouw heeft teruggetrokken om aan de hoofdstedelijke corruptie te ontsnappen. Maar als een lokaal bedrijf het op zijn land heeft voorzien, ontspint zich een klassieke tragedie in de beste traditie: grillig, grimmig en gelaagd. Reza gaat elke beproeving met uitgestreken gezicht aan, tot de onderliggende emoties tot een kookpunt komen. Winnaar van de Un Certain Regard-sectie in Cannes.

naar vpro cinema