VPRO Gids 39

25 september t/m 1 oktober
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Verenigde Staten 2021. Documentaire van Marcus A. Clarke.

Bloedbroeders waren ze, bokslegende Muhammad Ali en burgerrechtenactivist Malcolm X. Maar dat veranderde toen laatstgenoemde zich in 1964 afkeerde van de Nation of Islam en Ali zich op zijn beurt van zijn vriend afkeerde, een jaar voordat Malcolm X werd vermoord. Deze fraaie documentaire onderzoekt hoe de twee elkaar ooit leerden kennen, hoe ze elkaar inspireerden en hoe ze, in de woorden van één van de geïnterviewden, gezamenlijk ‘het beeld dat de wereld had van zwarte mannen veranderden’. Voor de kenners niets nieuws, maar voor de rest laat het een fascinerende kant zien van Muhammad Ali die tegenwoordig zelden aan bod komt.

NETFLIX
Gervaise

Frankrijk/Italië 1956. Drama van René Clément. Met o.a. Maria Schell, François Périer, Suzy Delair, Jany Holt en Mathilde Casadesus.

Sombere smartlap naar de beroemde roman L'Assomoir van Émile Zola speelt zich af in een fraai vormgegeven achttiende-eeuws Parijs. Het titelpersonage is een manke wasvrouw die door haar feestvierende echtgenoot in de steek wordt gelaten. Ze hertrouwt met een sympathieke bouwvakker, die al snel van een dak valt, zijn baan verliest en aan de drank raakt. Hoop op een betere toekomst is er niet voor Gervaise en haar kinderen. De film won veel prijzen, met name voor de hoofdrol van Schell, maar is uiteindelijk vooral een artistiek verantwoorde anti-drankreclame.

PATHÉ THUIS
Ammonite

Verenigd Koninkrijk/Australië/Verenigde Staten 2020. Drama van Francis Lee. Met o.a. Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, Fiona Shaw en Claire Rushbrook.

1840, West Dorset. Mary, een belangrijke, maar door het establishment vergeten paleontoloog, leeft alleen met haar moeder in een huisje aan de kust. Haar gevoelens houdt ze al net zo verborgen als de fossielen in de stenen die ze dagelijks zoekt aan het strand. Totdat de jonge Charlotte langskomt en de twee vrouwen verliefd worden op elkaar. Tweede film van Lee lijkt veel op zijn bejubelde debuut God’s Own Country uit 2017, over twee schaapherders die verliefd worden. Ammonite is al even rauw, oprecht en direct (ook in de seksscènes). De stuurse Mary en petieterige Charlotte worden knap gespeeld door respectievelijk Winslet en Ronan.

Hongkong SAR van China/Frankrijk/Thailand 2000. Romantisch drama van Wong Kar Wai. Met o.a. Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Lai Chen, Rebecca Pan en Siu Ping-lam.

'Mood' is alles voor filmmaker Wong. Zijn twee hoofdpersonages, Chow Mo-wan (Tony Leung) en Su Li-zhen (Maggie Cheung), wonen anno 1962 naast elkaar in Hongkong; ze vallen op elkaar, zijn 'in de stemming voor liefde', maar zullen dat niet uitbuiten. Wong slaagt erin de onvervulde liefde sensueel, puur en intrigerend op het scherm te krijgen. Hij wordt daarbij geholpen door zijn hoofdrolspelers: twee van de grootste sterren van Azië, een mooie man en een mooie vrouw die iedereen zou willen zien zoenen. De film won een César voor beste buitenlandse film en in Cannes de Grand Prix technique.

naar vpro cinema