VPRO Gids 38

18 september t/m 24 september
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
A Ghost Story

Verenigde Staten 2017. Drama van David Lowery. Met o.a. Casey Affleck, Rooney Mara, McColm Cephas jr en Kenneisha Thompson.

Terwijl een stel zich opmaakt voor een verhuizing, verongelukt één van beiden plots, waarna hij als spook terugkeert. Door zijn - in het laken uitgeknipte - 'ogen' zien we vervolgens wat het betekent om mens te zijn: binding, transitie, migratie, een reis door de tijd. Allesbehalve horror dus, deze etherische, passief-contemplatieve, absurd-tragische spook-liefdesgeschiedenis in vierkant formaat van scenarist/regisseur David Lowery (Ain't Them Bodies Saints, Pete's Dragon). Onalledaagse Amerikaanse arthouse met mooie vondsten, die zwaar op Europese- en Aziatische inspiratie leunt.

Verenigd Koninkrijk 1948. Komedie van Henry Cornelius. Met o.a. Stanley Holloway, Margaret Rutherford, Betty Warren, Hermione Baddeley en Barbara Murray.

De wijk Pimlico in Londen, net na WO II. Een bom wordt per ongeluk tot ontploffing gebracht door spelende kinderen. Gelukkig zijn er geen slachtoffers. Nog gelukkiger: er wordt een goudschat blootgelegd. En een document waaruit blijkt dat het land waarop de wijk gebouwd is van de erfgenaam van de hertog van Bourgondië. Afscheiden van Groot-Brittannië lijkt juridisch haalbaar en zakelijk interessant. Met dit malle uitgangspunt start een fijne komedie uit de fameuze Ealing-studio’s, waarin allerlei doldwaze ontwikkelingen eigenlijk heel logisch lijken. De humor zit ergens tussen witty en silly. Het script werd genomineerd voor een Oscar.

CINETREE/PATHÉ THUIS
The Leisure Seeker

Frankrijk/Italië 2017. Drama van Paolo Virzì. Met o.a. Helen Mirren, Donald Sutherland, Kirsty Mitchell en Janel Moloney.

Ella en John zijn beiden de zeventig al gepasseerd en worden geleefd door hun dokters en kinderen. Daar hebben ze op een gegeven moment zo genoeg van dat ze hun oude camper pakken, The Leisure Seeker, en beginnen aan een tocht dwars door Amerika. Intelligente en sympathieke roadmovie, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Michael Zadoorian en vakkundig geregisseerd door de Italiaan Virzì (Il capitale umano). Die de film alleen wilde maken als Sutherland en Mirren wilden meewerken aan de film. Wat dus gebeurde.

Frankrijk 2018. Drama van Emmanuel Mouret. Met o.a. Cécile de France, Edouard Baer, Alice Isaaz, Natalia Dontcheva en Laure Calamy.

Een achttiende-eeuwse markies zou een rijke, knappe weduwe graag bijschrijven op zijn lijst van veroveringen. De weduwe, die niet in liefde ­gelooft, weet hij in te pakken door haar nieuwsgierig te maken naar wat het betekent om te worden bemind. Maar als hij haar daarna weer afdankt, besluit zij hem een lesje te leren, met de mademoiselle uit de titel als lokaas. Aardig moraalspel over genot en bedrog versus zuiverheid en kuisheid, dat gezien het sappige onderwerp zelf wat aan de kuise kant blijft. César-nominaties voor De France, Baer, het script, het camerawerk en het production design. De kostuumafdeling mocht die prijs ook mee naar huis nemen.

naar vpro cinema