VPRO Gids 36

4 september t/m 10 september
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Frankrijk 1981. Misdaad van Alain Corneau. Met o.a. Yves Montand, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve, Michel Galabru en Gérard Lanvin.

Klassieke policier van de veelzijdige Corneau (1943-2010). Waarin vervroegd uitgetreden gangster Noël Durieux (Montand) op zijn paardenfokkerij nabij Parijs ongenode gasten krijgt: zwaargewonde Serge en dolle hond Mickey, ontsnapte bandieten op de vlucht. Meteen is de fatalistische toon gezet, zoals in Série noire en Police Python 357, de andere Corneau-hoogvliegers uit deze periode. Scenario van de regisseur en journalist/romanauteur Michel Grisolia snijdt en passant zaken aan als ouder worden, loyaliteit en liefde. Muziek van Philippe Sarde en cameravoering van Pierre-William Glenn lijken welhaast in symbiose.

NETFLIX
Rocketman

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2019. Biografie van Dexter Fletcher. Met o.a. Taron Egerton, Richard Madden, Bryce Dallas Howard, Stephen Graham en Jamie Bell.

Deze biopic over Britse poplegende Elton John doet qua toon en thematiek nogal denken aan Bohemian Rhapsody, de succesfilm over Queen van een jaar eerder. Niet verwonderlijk: regisseur Dexter Fletcher was officieus ook verantwoordelijk voor die film (hij verving ontslagen regisseur Bryan Singer). Maar Rocketman is de betere van de twee, omdat het overbekende verhaal (ster worstelt met roem) in een inventieve musicalvorm is gegoten en wat minder braafjes wordt gebracht. Hoofdrolspeler Taron Egerton zingt bovendien alles zelf, met zeer aanstekelijk resultaat.

Argentinië 2021. Komedie van Ana Katz. Met o.a. Daniel Katz, Valeria Lois, Carlos Portaluppi, Julieta Zylberberg en Mirella Pascual.

De Argentijnse regisseur Ana Katz gaat in hinkstapsprongen door het leven van de goedmoedige, beetje doelloze dertiger Sebastián (gespeeld door haar broer, Daniel), die we volgen van baan tot baan, van plek tot plek en van single tot getrouwd. Ondertussen zien we hoe niet alleen zijn binnenwereld verandert, maar ook de buitenwereld. Want door de inslag van een meteoriet wordt alle lucht boven één meter van de grond giftig. Waardoor arme mensen kruipend door het leven moeten, terwijl rijke mensen een dure helm op kunnen doen. Sympathiek, absurdistisch en in zwart-wit geschoten drama was hit op diverse festivals en winnaar van de VPRO Big Screen Award op IFFR 2021.

AMAZON PRIME
Shadow

China 2018. Actiefilm van Zhang Yimou. Met o.a. Chao Deng, Li Sun, Ryan Zheng, Qianyuan Wang en Jingchun Wang.

Politiek gekonkel aan het hof van een Chinese koning in de derde eeuw na Christus. De Chinese superster Deng speelt een commandant aan het hof van de koning en ook diens dubbelganger (de ‘schaduw’ uit de titel). Het duurt even voor je doorhebt wie precies wat wil en waarom, maar de plot is ook niet het sterkste punt van deze prachtige, nieuwe wuxia-film van de Chinese grootmeester Zhang Yimou (Hero, House of Flying Daggers). Het nogal uitleggerige begin van de film werkt namelijk toe naar een visueel verbluffend vechtballet met kruisbogen, hellebaarden en een paraplu waarvan de baleinen bestaan uit vlijmscherpe messen.

naar vpro cinema