VPRO Gids 35

28 augustus t/m 3 september
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 28 augustus

Tibetaanse prinses

De laatste prinses - Barbara Demick

Mongolen, Tibetanen, Oeigoeren – de Han-Chinezen dwingen etnische minderheden tot assimilatie, ten koste van hun taal en cultuur. In De laatste prinses (Nieuw Amsterdam) beschrijft Barbara Demick, tot 2014 China-correspondent voor de Los Angeles Times, op basis van mondelinge overlevering de lotgevallen van Tibetanen in en buiten Tibet vanaf 1958, toen de dalai lama in Nepal in ballingschap ging. Ze concentreert zich op Ngawa, centrum van verzet tegen Chinese repressie, en het turbulente leven van koningsdochter Gonpo, die ondanks haar komaf in Beijing door wil gaan voor voorbeeldig communist, maar tien jaar dwangarbeid krijgt en uiteindelijk man en kinderen achterlaat om zich bij de honderdduizend Tibetanen in Nepal te voegen. Het Tibetaanse protest leidde tot meer dan 150 zelfverbrandingen.

MAARTEN VAN BRACHT

Verdrietig epos

Bijeen - Natasha Brown

Zo’n honderd pagina’s telt Bijeen (De Geus), de uit vignetten opgebouwde debuutroman van Natasha Brown. Maar het elliptische verslag dat die samen vormen van enkele dagen uit het leven van een jonge zwarte vrouw in de Londense City leest als epos teruggebracht tot zijn verdrietige essentie. Schijnbaar is de verteller met haar zwaarbevochten Oxbridge-opleiding en goedbetaalde bankiersbaan een onvervalst succesverhaal. Maar in scènes vol terloops racisme en collegiale misogynie, ongemakkelijke ontmoetingen met haar gefortuneerde witte schoonouders én in essayistische terzijdes blijkt dat allerminst een garantie voor levensgeluk. Geen verrassing? De manier waarop Brown de desillusie en vervreemding van haar personage als een kruising tussen Jenny Offill en Margo Jefferson vat in vlijmscherpe prozascherven is dat wel degelijk.

DIRK-JAN ARENSMAN

Mislukt leven

Een liefde - Sara Mesa

Vertaler Nat ontvlucht de stad en huurt een bouwval op het Spaanse platteland, waar behalve enkele olijfbomen en steeneiken niets groeit, en waar op een enkeling na vrijwel niemand meer woont. Het huis valt tegen, de hond en de moestuin waar ze zich zoveel van had voorgesteld ook. Sara Mesa weet in Een liefde (Wereldbibliotheek) met sterke beelden de desolate omgeving te schetsen, zoals ze ook het innerlijk leven van de onzekere Nat in een paar scènes krachtig neerzet. Haar weerzin tegen de huisbaas, de paniek over een lekkage, haar schrik als ze zich realiseert dat haar erotisch kapitaal verdwenen is, de verveling, de wanhoop, de eenzaamheid. Een hypnotiserende roman over een vrouw die geconfronteerd wordt met haar mislukte leven.

KATJA DE BRUIN

naar de vpro boekengids