VPRO Gids 33

14 augustus t/m 27 augustus
Pagina 29 - ‘Films on demand’
papier
29

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Le jour se lève

Frankrijk 1939. Misdaad van Marcel Carné. Met o.a. Jean Gabin, Jacqueline Laurent, Arletty, Jules Berry en Bernard Blier.

De in (variété) theater getrainde Gabin had in een productief decennium al in dertig films gespeeld toen hij met Carné Le quai des brumes en een jaar later Le jour se lève maakte. In deze poëtisch-realistische tragedie speelt hij een arbeider die geen vlieg kwaad doet, maar op een dag toch een gladjanus vermoordt. Terwijl de politie hem uit het huis probeert te halen waarin hij zich heeft verschanst overdenkt hij hoe het zo gekomen is. Scenarist Jacques Prévert zou met Carné enkele jaren later Les enfants du paradis maken.

NETFLIX
Les voleurs

Frankrijk 1996. Drama van André Téchiné. Met o.a. Catherine Deneuve, Daniel Auteuil, Laurence Côte, Didier Bezace en Benoît Magimel.

De jonge Juliette (Côte) is zowel de geliefde van de biseksuele filosofie professor Marie (een fascinerende rol van de tijdloos mooie Deneuve) als van politieagent Alex (Auteuil). Alex' broer Ivan wil niet deugen, en laat Juliettes broer klusjes voor hem opknappen. Les voleurs is een vlechtwerk van verhaallijnen waarin stukje bij beetje een broedertwist, een driehoeksrelatie en een misdaadverhaal worden blootgelegd. Regisseur Téchiné creëerde een ambitieuze, intelligente, maar ook pessimistische film, waarin hij spanning combineert met een grondige karakteranalyse en een snufje filosofie.

CINEMEMBER/MYLUM
Funan

Frankrijk/België/Luxemburg/Kameroen 2018. Animatie van Denis Do. Met o.a. Bérénice Béjo, Louis Garrel en Maxime Baudoin.

In deze prachtige, ouderwets met de hand getekende animatiefilm voor volwassenen vertelt debuterend regisseur Denis Do – Fransman met Chinees-Cambodjaanse roots – de geschiedenis van zijn ouders. Anno 1975 worden zij door de Rode Khmer uit hun huis gedreven en afgevoerd naar een werkkamp op het Cambodjaanse platteland. Tijdens de tocht raken ze hun jongste zoontje kwijt, dat ze de daaropvolgende jaren zullen blijven zoeken. Een inktzwart verhaal, maar door de sobere, poëtische stijl ook ontroerend mooi, en historisch interessant. Winnaar van de hoofdprijs op het prestigieuze animatiefilmfestival van Annecy.

PICL
The Shiny Shrimps

Frankrijk 2020. Drama van Maxime Govare en Cédric Le Gallo. Met o.a. Nicolas Gob, Alban Lenoir, Michaël Abiteboul, David Baïot en Christophe Couet.

Nadat een Olympische zwemmer op tv een homofobe opmerking heeft gemaakt, moet hij als boetedoening een waterpoloteam van homoseksuele mannen gaan klaarstomen voor de Gay Games. Franse feelgoodkomedie volgt een wel heel bekende formule (tegenpolen gaan elkaar tegen wil en dank waarderen), maar kijkt lekker weg dankzij een enthousiaste cast en goed gedoseerde mix van warm drama en vrolijk-platte grappen. Coregisseur en -scenarist Le Gallo putte inspiratie uit zijn eigen ervaringen als lid van een gay waterpoloteam. Weinig sport trouwens, voor een sportfilm.

naar vpro cinema