VPRO Gids 29

17 juli t/m 30 juli
Pagina 29 - ‘Films on demand’
papier
29

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
La proie

Frankrijk 2011. Thriller van Eric Valette. Met o.a. Albert Dupontel, Alice Taglioni, Stéphane Debac en Sergi López.

De vrijgelaten celmaat van bankovervaller Franck (Dupontel) blijkt een seriemoordenaar met een voorliefde voor Francks vrouw en dochter. Hoogste tijd voor een ontsnapping, gevolgd door een klopjacht van de politie op Franck en van Franck op de psychopaat. La proie (De prooi) is schatplichtig aan Harrison Fords The Fugitive, maar de Franse uitgave is een flink stuk sneller, gewelddadiger en uiteindelijk slimmer. En regisseur Eric Valette hield het tempo zo moordend hoog, dat iedere twijfel aan de geloofwaardigheid van de handelingen continu wordt overschreeuwd door een volgende uitzinnige actie.

Verenigde Staten 2021. Documentaire van Tone Grøttjord-Glenne en Corinne van der Borch.

Mooie en meeslepende documentaire over de New Yorkse tienermeiden Tai, Rainn en Brooke Sheppard, natuurtalenten die het uitstekend doen op atletiekwedstrijden. Maar na het sporten moeten ze weer naar de daklozenopvang, waar ze wonen met hun alleenstaande moeder. Toch is het, misschien, mogelijk om zich te ontworstelen aan het treurige bestaan. Dan moeten ze wel keihard trainen, en hun uiterste best doen op school. Je gaat vanzelf intens meeleven met de zussen, die constant moeten bewijzen dat ze goed genoeg zijn.

VIDEOLAND
High Life

Frankrijk/Verenigde Staten 2018. Sciencefiction van Claire Denis. Met o.a. Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth en Lars Eidinger.

De eerste geheel Engelstalige film van de Franse filmdiva Claire Denis is grimmige sciencefiction. Over een stel ter dood veroordeelde criminelen dat al jaren onderweg is naar een zwart gat. Ze reizen in een hoekig ruimteschip dat oogt als de ultieme gevangenis, maar ook als een filmprojector. Zonder dure visual effects vertrouwt Denis volkomen op de fantasie van de kijker. En die kijker mag ook zelf bepalen of het zwarte gat een zinloze missie symboliseert of een potentiële geboortetunnel voor een nieuwe mensheid.

Roemenië 2021. Komedie van Radu Jude. Met o.a. Katia Pascariu, Cristian Ieremia, Olimpia Malai, Nicodim Ungureanu en Alexandru Potocean.

Stomend politiek pamflet in drie delen over Roemeense hypocrisie en misogynie rond een schooljuf die zich moet verantwoorden voor een homemade seksvideo die online is gezet. Deel één van deze absurde, burleske tragikomedie is het sterkst, met een eigenwijze camera die wijst op pretparkconsumentisme naast verval in de straten van Boekarest. Deel twee is een cynisch alternatief beeldwoordenboek en deel drie een nogal belerend ‘tribunaal van ideeën.’ Ook tragikomisch: deze film, waarin mondkapjes nadrukkelijk figureren als doldwaas symbool voor gezichtsverlies en sociale distantie, won de Gouden Beer op de virtuele Berlinale van 2021.

naar vpro cinema