VPRO Gids 27

3 juli t/m 16 juli
Pagina 29 - ‘Films on demand’
papier
29

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
The Little Hours

Verenigde Staten/Canada 2017. Komedie van Jeff Baena. Met o.a. Alison Brie, Dave Franco, Aubrey Plaza, Kate Micucci en John C. Reilly.

In de veertiende eeuw belandt een in ongenade gevallen hofknaap (Dave Franco) in een klooster dat voornamelijk wordt bevolkt door jonge, hitsige nonnen (onder meer Alison Brie en Aubrey Plaza). Hij doet zich voor als doofstomme arbeider, maar met zijn aanwezigheid als lustobject ontketent hij al gauw een oorlog tussen de behoeftige vrouwen. Regisseur Baena maakt er een heerlijk vileine, modern-middeleeuwse farce van, met hedendaags taalgebruik en een ultieme indie-cast (Nick Offerman! John C. Reilly! Molly Shannon!). Maar de show wordt vooral gestolen door Plaza, die geboren lijkt voor de rol van sardonische non. Gebaseerd op een kort verhaal van Boccaccio

NETFLIX
Skater Girl

Verenigde Staten/India 2021. Drama van Manjar Makijany. Met o.a. Amrit Maghera, Waheeda Rehman, Anurag Arora, Rachel Saanchita Gupta en Jonathan Readwin.

Een jonge Britse vrouw (Amy Maghera) arriveert in een Indiaas dorpje, op zoek naar de roots van haar geadopteerde vader. Eenmaal daar verstoort ze echter flink de rust, door skateboards uit te delen aan kinderen. In het conservatieve dorpje mogen de kinderen echter niet skateboarden, waardoor er nabij een groot skatepark wordt gerealiseerd. Tiener Prerna (debutante Rachel Saanchita Gupta) blijkt een natuurtalent, maar zucht onder het juk van haar strenge vader: door haar aanstaande uithuwelijking mag ze haar skatedroom niet najagen. Ietwat voorspelbare feelgoodfilm, die boven zichzelf uitstijgt door de geweldige hoofdrolspelers. Het speciaal voor deze film gebouwde skatepark bleef ook na de opnames een belangrijke trekpleister voor de lokale jeugd.

PICL
Son-Mother

Iran/Tsjechië 2019. Drama van Mahnaz Mohammadi. Met o.a. Raha Khodayari, Mahan Nasiri, Maryam Boubani, Reza Behbudi en Shiva Ordooie.

Armoede, roddels en een verstikkende streng-religieuze moraal drijven de weduwe Leila en haar twaalfjarige zoon Amir uit elkaar in hedendaags Iran. De buschauffeur die Leila wil huwen heeft namelijk een dochter van dezelfde leeftijd, die niet met een jongen onder één dak mag leven voor ze is uitgehuwelijkt. De eerste helft van de film wordt verteld vanuit het perspectief van de moeder, het tweede door de ogen van de zoon. Aangrijpend speelfilmdebuut over isolement van actrice/filmmaker Mahnaz Mohammadi, naar een goed gedoseerd scenario van gerenommeerd filmmaker Mohammad Rasoulof.

DISNEY+
Luca

Verenigde Staten 2021. Animatie van Enrico Casarosa. Met o.a. Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Maya Rudolph, Emma Berman en Saverio Raimondo.

Na de opvallend volwassen parabel Soul (2020) richt animatiestudio Pixar zich weer nadrukkelijk op kinderen met dit schattige, kleurrijke sprookje dat zich afspeelt aan de Italiaanse Rivièra. Iets voor de kust woont zeemonstertje Luca met zijn ouders op de bodem van de zee. Het schijnt dat zeemonsters aan land vanzelf een mensengedaante aannemen, maar Luca’s ouders vinden het veel te gevaarlijk om dat uit te proberen. Dus gaat Luca op een dag maar zelf op onderzoek uit. Niet een van Pixars scherpste of ontroerendste films, wel een vrolijk stemmend avontuur met een heerlijk zomerse setting.

naar vpro cinema