VPRO Gids 26

26 juni t/m 2 juli
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Détective

Frankrijk/Zwitserland 1985. Mysterie van Jean-Luc Godard. Met o.a. Nathalie Baye, Johnny Hallyday, Claude Brasseur, Laurent Terzieff en Jean-Pierre Léaud.

Vermakelijk staaltje plotloze anti-genrecinema van Jean-Luc Godard (À bout de souffle, Pierrot le fou). Terwijl in het Parijse Hôtel Concorde Saint Lazare een moordzaak speelt, kruisen de slingerpaden van een dozijn figuren elkander. En ook weer niet. Godards idee van een grotepublieksfilm, een door drie cameramensen briljant gefotografeerd cinefielenfeestje, bruist en ontregelt. De hoofdrollen worden gespeeld door onder meer Nathalie Baye en Johnny Hallyday, een piepjonge Julie Delpy speelt een bijrol. Voor liefhebbers van onnavolgbare Franse cinema.

NETFLIX
Ernest et Célestine

Frankrijk/België/Luxemburg 2012. Animatie van Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner.

Goedaardige Franse animatiefilm naar de boeken van Gabrielle Vincent, over de ongemakkelijke vriendschap tussen een onhandige beer en een kordaat muisje. Ze leven in een wereld waarin muizen en beren op afstand van elkaar horen te blijven. Getekend in zachte kleuren en lijnen, in een stijl die op een tot leven gewekt prentenboek lijkt, bleek Ernest et Célestine een hit: de film van de makers van Panique au Village werd veelvuldig bekroond, met onder meer de Cinekid Award, een César en een Oscarnominatie.

Verenigde Staten 2018. Drama van Paul Dano. Met o.a. Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ed Oxenbould, Bill Camp en Zoe Margaret Colletti.

Het is 1960 en omdat Jerry weer eens ontslagen is, zijn hij, zijn vrouw Jeannette en hun veertienjarige zoon Joe verhuisd naar Montana. De sfeer thuis is gespannen en de jonge Joe doet zijn uiterste best om de boel bij elkaar te houden. Fraai, ingetogen familiedrama is het regiedebuut van acteur Dano (There Will Be Blood, Little Miss Sunshine). Met sterke rollen van Mulligan als jonge moeder die eindelijk voor zichzelf durft te kiezen, en de Australische Oxenbould als ongemakkelijke tiener in een onmogelijke situatie. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard Ford.

PATHÉ THUIS
Moffie

Zuid-Afrika/Verenigd Koninkrijk 2019. Drama van Oliver Hermanus. Met o.a. Kai Luke Brummer, Barbara-Marie Immelman, Michael Kirch, Remano De Beer en Ryan de Villiers.

Zuid-Afrika, 1981. De 18-jarige Nick (Brummer) is dolblij dat hij het ouderlijk huis verlaat. Eindelijk ver weg van zijn dominante vader. Maar waar hij heen gaat – het leger, in training tegen de communisten en het ‘zwarte gevaar’ in Angola – is het niet veel beter. Zeker niet voor een stiekeme ‘moffie’ (=mietje) zoals Nick. Moffie is een indringend, psychologisch portret van een jongeman vol zelfhaat. Geregisseerd door Oliver Hermanus, die in 2011 naam maakte met het harde verkrachtingsdrama Skoonheid.

naar vpro cinema