VPRO Gids 23

5 juni t/m 11 juni
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Lizzie

Verenigde Staten 2018. Biografie van Craig William Macneil. Met o.a. Chloë Sevigny, Kristen Stewart, Jeff Perry, Fiona Shaw en Jamey Sheridan.

Lizzie Borden (Chloë Sevigny) probeert te overleven in een gezin vol huiselijk geweld. Ze voelt verwantschap met de nieuwe hulp Bridget (Kristen Stewart), maar hun band neemt onder het claustrofobische regime van vader Borden (Jamey Sheridan) een drastische wending. Benauwende verfilming met feministische insteek van een cause célèbre in het Massachusetts van 1892, die tot de dag van vandaag voer voor discussie is en zelfs een luguber Amerikaans kinderversje opleverde. Het scenario van Bryce Kass wil soms teveel van alles zijn en overtuigt daardoor niet altijd. De onheilspellende regie, het naargeestige sound design en het sterke spel – zeker van Stewart en Sevigny – doen dat wel.

NETFLIX
The Doors

Verenigde Staten 1991. Biografie van Oliver Stone. Met o.a. Val Kilmer, Meg Ryan, Kyle MacLachlan, Kathleen Quinlan en Kevin Dillon.

Rolling Stone vond het een geweldige film: 'a thrilling spectacle' en 'the King Kong of rock movies' met een 'ball-off-fire performance by Val Kilmer as Morrison'. En inderdaad. Tijdgenoot Oliver Stone fabriceerde een wervelende show rond de legendarische voorzanger en wist als geen ander de mythe van de jaren zestig in beeldtaal om te zetten. Zo werd larger-than-life James Douglas Morrison niet alleen postuum erkend als dichter (hij ligt al sinds 1971 begraven tussen Balzac, Molière en Wilde op de dichterssectie van Père Lachaise) maar ook als Hollywoodster.

PICL
The Killing of Two Lovers

Verenigde Staten 2020. Drama van Robert Machoian. Met o.a. Clayne Crawford, Sepideh Moafi en Chris Coy.

Amerikaanse dertiger David staat met een pistool in zijn eigen slaapkamer, starend naar zijn vrouw Nikki, die in hun bed ligt te slapen naast een onbekende man. Na enige aarzeling ziet hij af van zijn voornemen en vlucht gauw het raam uit. Zo begint The Killing of Two Lovers, een film die zich ontvouwt als een rustig, zelfs teder relatiedrama, maar door die verontrustende openingsscène steeds een dreigende ondertoon houdt. Met minimale middelen speelt regisseur/scenarist Machoian knap met de verwachtingen en gevoelens van zijn publiek. Mooi naturel spel; prachtige beelden van onherbergzaam Utah.

PATHÉ THUIS/PICL
The Biggest Little Farm

Verenigde Staten 2018. Documentaire van John Chester.

Wanneer John en Molly Chester noodgedwongen hun appartement in Los Angeles verlaten, besluiten ze op goed geluk een dor stuk Californische grond te kopen en dat om te toveren tot een ecovriendelijk paradijsje. Niet per se het spannendste uitgangspunt voor een documentaire, maar het scheelt dat John professioneel natuurfilmer is: zijn opnames van de flora en fauna die de boerderij in zeven jaar tijd overspoelen, zijn schitterend. Nog inspirerender is echter de filosofische ondertoon van de film, die aan het denken zet over de aard van de natuur en onze omgang daarmee.

naar vpro cinema