VPRO Gids 22

29 mei t/m 4 juni
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
The Beguiled

Verenigde Staten 2017. Drama van Sofia Coppola. Met o.a. Colin Farrell, Nicole Kidman, Elle Fanning, Kirsten Dunst en Angourie Rice.

Gewonde soldaat uit het Noorden houdt zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog schuil in meisjesinternaat in het Zuiden, waar zijn aanwezigheid leidt tot jaloezie en verraad. Remake van de gelijknamige film uit 1971 van Don Siegel (met Clint Eastwood als de soldaat), maar heel anders van toon. Coppola zoomt niet in op de soldaat, zoals Siegel, maar op de vrouwen en meisjes van het internaat. Sterk spel van de actrices en mooi broeierig gefilmd op locatie in Louisiana. Coppola kreeg op het festival van Cannes, waar de film in première ging, de prijs voor beste regisseur.

NETFLIX
Oxygène

Frankrijk/Verenigde Staten 2021. Drama van Alexandre Aja. Met o.a. Mélanie Laurent, Mathieu Amalric, Malik Zidi, Marc Saez en Laura Boujenah.

Claustrofobische thriller over een vrouw (Mélanie Laurent) die ontwaakt in een cryokamer: een medisch apparaat waarin mensen in een kunstmatige coma worden gebracht. Ze heeft geen flauw idee wie ze is en waar ze is, en tot overmaat van ramp raakt de zuurstof snel op. Door vragen te stellen aan besturingssysteem MILO (met de stem van Mathieu Amalric) probeert ze te ontsnappen. Vlot geregisseerd door Alexandre Aja, die vooral bekend staat om zijn bloederige horrorfilms. Het scenario van nieuwkomer Christie LeBlanc stelt intrigerende vragen over de waarde van het leven en neemt een aantal verrassende wendingen, al had het slot wel scherper gekund.

Verenigde Staten 2020. Biografie van Josephine Decker. Met o.a. Elisabeth Moss, Michael Stuhlbarg, Odessa Young, Logan Lerman en Victoria Pedretti.

Portret van de Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson (1916-1965), vooral bekend van de griezelroman The Haunting of Hill House, is een mix van feit en fictie, naar de gelijknamige roman van Susan Scarf Merrell. Verzonnen is het jonge stel dat tijdelijk intrekt bij de auteur (Moss) en haar uitbundige echtgenoot (Stuhlbarg); authentiek zijn de neuroses, frustraties en eigenzinnigheden van de hoofdpersoon. De film is erg sfeervol en suggestief geregisseerd, er worden boeiende thema’s aangesneden en de hoofdrolspelers zijn fantastisch. Ze hadden alleen wel wat meer te doen mogen krijgen in dit nogal richtingloze drama.

VIDEOLAND
The Good, the Bad and the Ugly

Italië/Spanje 1966. Western van Sergio Leone. Met o.a. Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach, Mario Brega en Aldo Giuffrè.

Laatste en beste deel van Leone's Dollars-trilogie (na For a Fistful of Dollars en For a Few Dollars More) die hiermee de spaghettiwestern definieerde. Het verhaal dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog draait rond drie mannen (de goede: Eastwood, de slechte: Van Cleef en de lelijke: Wallach) die ieder voor zich op zoek zijn naar een goudschat. Sublieme westernklassieker, opgenomen in Spanje, met een geweldig script, een score van Ennio Morricone die je niet meer uit je hoofd krijgt en fenomenaal camerawerk van Tonino Delli Colli. Het leverde een van de mooiste finales uit de filmgeschiedenis op.

naar vpro cinema