VPRO Gids 20

15 mei t/m 21 mei
Pagina 39 - ‘Podcasts’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Podcasts

De beste podcasts, uitgelicht in het on demand aanbod.

Pseudocide

Blogger Kaycee Nicole wist in de begindagen van het internet een schare trouwe volgers aan zich te binden met hartverscheurende online dagboeken over haar ziekte. Ze was pas negentien toen ze stierf aan leukemie. Althans, dat dachten haar fans. Deze podcast van Spotify gaat over mensen die hun eigen dood in scène zetten. Een geweldig onderwerp natuurlijk, want wie is er zo gek om dat te doen? Best veel mensen, blijkt uit de rijke schare fake-doden die in Pseudocide wordt geportretteerd.

KATJA DE BRUIN

The Line

Eddie Gallagher was teamleider van de militaire elite-eenheid Navy SEALs. In 2017 vermoordde hij een gewonde krijgsgevangene met een mes. Daarop volgde een beladen rechtszaak. Dan Taberski (bekend van Missing Richard Simmons) zoekt uit hoe het allemaal gegaan is. Wat in elk geval duidelijk wordt: de grens ('the line' uit de titel) tussen heldhaftige soldaat en gevaarlijke schietgrage bruut is in een oorlog allesbehalve helder. De podcast is meeslepend en grimmig, maar Taberski kreeg het voor elkaar om er op de juiste momenten ook humor in te stoppen.

ELJA LOOIJESTIJN

naar de vpro podcastgids