VPRO Gids 20

15 mei t/m 21 mei
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
The Disciple

India 2020. Drama van Chaitanya Tamhane. Met o.a. Aditya Modak, Arun Dravid, Sumitra Bhave, Deepika Bhide Bhagwat en Kiran Yadnyopavit.

Meanderend drama over de Indiase zanger Sharad (ingetogen debuutrol van artiest Aditya Modak), die zich probeert te bekwamen in de klassieke Khayal-muziek. Deze geïmproviseerde Hindoestaanse muziekvorm is alleen weggelegd voor uiterst zuivere vocalisten. Zijn vader faalde eerder, en Sharad is daarom haast religieus bezig om die perfectie alsnog te bereiken. Hij zet zijn leven jarenlang op pauze, maar het is de vraag of hij überhaupt goed genoeg is. Regisseur Chaitanya Tamhane maakt er een fijnbesnaarde, haast documentaire-achtige vertelling van, met veel bezwerende muzikale intermezzo’s. Bekroond met de FIPRESCI-award (prijs van de internationale filmkritiek) en de prijs voor beste scenario op het Filmfestival van Venetië.

NETFLIX
The Mitchells vs. the Machines

Verenigde Staten 2021. Animatie van Michael Rianda en Jeff Rowe. Met o.a. Charlyne Yi, Olivia Colman, Eric André, Sasheer Zamata en Maya Rudolph.

Briljante animatiefilm van producenten Phil Lord en Christopher Miller, het gouden duo dat eerder verantwoordelijk was voor The Lego Movie (2014) en Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018). Dit hilarische avontuur over een dysfunctioneel gezin dat de robotapocalypse moet zien te overleven heeft vooral veel gemeen met die laatste film: de animatiestijl is vernieuwend en radicaal, de humor absurdistisch en de helden van het verhaal zijn buitenbeentjes die ondanks al hun beperkingen boven komen drijven. Het slot is misschien wat sentimenteel, maar de weg ernaartoe is onvergetelijk.

CINEMEMBER/PATHÉ THUIS
Vele hemels boven de zevende

België 2017. Drama van Jan Matthys. Met o.a. Brit Van Hoof, Koen De Graeve, Sara De Roo, Peter Seynaeve en Viviane de Muynck.

Verfilming van Griet Op de Beecks succesvolle debuutroman over disfunctionele Vlaamse familie, waarvan alle leden in meer of mindere mate verknipt zijn. Zussen Elsie en Eva zijn ongelukkig in de liefde (ook al is Elsie getrouwd), Elsies dochter Lou is het pispaaltje op school, en opa Jos is alcoholist en draagt een Groot Geheim met zich mee. Belgische variant op het Britse kitchen sink drama lijdt onder matige regisseur, die iedere subtiliteit uit het boek de nek omdraait en visueel weinig tot niets toevoegt. Toch drie sterren, vanwege het fantastische en aangrijpende acteren van Van Hoof als Eva. De muziek is van Spinvis.

naar vpro cinema