VPRO Gids 19

8 mei t/m 14 mei
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Coded Bias

Verenigde Staten 2020. Documentaire van Shalini Kantayya.

Fascinerende en belangwekkende documentaire over de problemen die ontstaan als algoritmes voor het overgrote deel worden ontwikkeld door een homogene groep van witte mannen. Startpunt van de film is MIT-onderzoeker Joy Buolamwini, die tijdens een kunstproject ontdekt dat ze door ‘facial recognition software’ niet wordt herkend vanwege haar donkere huidskleur. Ze richt vervolgens de Algorithmic Justice League op en probeert samen met strijdbare collega’s het vraagstuk op de Amerikaanse politieke agenda te krijgen. Schokkend zijn vooral de beelden uit Londen, waar de lokale politie volop experimenteert met videosurveillance en gezichtsherkenning.

NETFLIX
De kinderen van Truus

Nederland 2020. Documentaire van Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn.

Geertruida Wijsmuller-Meijer redde voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan tienduizend Joodse kinderen. Dit eerbetoon aan ‘Tante Truus’ begint wat warrig, maar gaandeweg ontstaat een imposant portret van een unieke, onvermoeibare vrouw die voor niemand bang was en die maar één agenda leek te hebben: het helpen van kinderen in nood. Onvergetelijk zijn vooral de herinneringen aan 14 mei 1940, toen Truus tientallen kinderen uit het Amsterdamse Burgerweeshuis in veiligheid wist te brengen, vlak voor de Nederlandse overgave. Eerder in verkorte versie op televisie uitgezonden door 2Doc.

PATHÉ THUIS/PICL
Rose Plays Julie

Ierland/Verenigd Koninkrijk 2019. Drama van Joe Lawlor en Christine Molloy. Met o.a. Ann Skelly, Orla Brady, Aidan Gillen, Annabell Rickerby en Catherine Walker.

De Ierse studente Rose (Skelly) gaat op zoek naar de moeder die haar afstond ter adoptie. Deze Ellen (Brady) blijkt een succesvolle actrice te zijn, die geen behoefte heeft aan contact. Rose verzint een list om haar te confronteren en ontdekt dan een macaber geheim over haar verleden. Dit mysterieuze drama heeft inhoudelijk minder om het lijf dan aanvankelijk wordt gesuggereerd, maar is technisch subliem uitgevoerd: het stijlvolle camerawerk, de indringende muziek en het ingehouden spel wekken een beklemmende spanning op die de aandacht constant vasthoudt.

PICL
Wendy

Verenigde Staten 2020. Benh Zeitlin. Met o.a. Devin France, Yashua Mack, Ahmad Cage, Gage Naquin en Gavin Naquin.

De jonge Wendy en haar tweelingbroers Douglas en James verlaten midden in de nacht huis en haard, om met de avontuurlijke Peter mee te gaan naar mysterieus eiland waar de bewoners nooit oud worden. Tenzij ze hun geloof in wonderen verliezen. Sympathieke variant op het beroemde Peter Pan-verhaal heeft zijn momenten, maar is ook bonte aaneenschakeling nonsens, en een tegenvaller voor alle fans van Zeitlins monumentale debuutfilm Beasts of the Southern Wild (2012), die maar liefst acht jaar hadden gewacht op een opvolger.

naar vpro cinema