VPRO Gids 18

1 mei t/m 7 mei
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Honey Boy

Verenigde Staten 2020. Drama van Alma Har'el. Met o.a. Shia LaBeouf, Lucas Hedges, Noah Jupe, Byron Bowers en Laura San Giacomo.

Acteur Shia LaBoeuf schreef het scenario van Honey Boy als therapeutische oefening in een afkickkliniek. De plot is goeddeels autobiografisch: hoofdpersoon Otis is ook een acteur die in een kliniek zit, waar hij terugblikt op zijn jeugd als kindster met een zwaar gefrustreerde vader. Debuterend speelfilmregisseur Har’el sleurt je meteen het verhaal in met een explosieve opening en houdt de aandacht daarna vast met poëtische beelden en meeslepend (melo)drama. Maar vooral het acteerwerk maakt indruk, met name van LaBoeuf zelf, die een versie van zijn eigen vader speelt.

NETFLIX
Ulvesommer

Noorwegen 2003. Jeugdfilm van Peder Norlund. Met o.a. Julia Pauline Boracco Braathen, Jørgen Langhelle, Samuel Fröler, Niklas James Knudsen en Frank Robert Andreassen.

De Noorse regisseur Peder Norlund won de publieksprijs op het Cinekid filmfestival van 2003 voor zijn spannende kinderfilm Ulvesommer ('Wolfzomer'). De twaalfjarige Kim probeert tijdens de vakantie van moeder de berg te beklimmen waarop haar vader ooit het leven liet. Ze valt en vindt gewond beschutting in een spelonk, die al bezet blijkt te zijn door een moederwolf. De interactie tussen dier en kind is geweldig echt. Norlund deed er dan ook alles aan om geschikte kandidaten te vinden. Hoofdrolspeler Braathen: 'Het was helemaal te gek om met een wolf te acteren. Ik was niet bang omdat ik thuis een Ierse wolfshond heb.'

AMAZON PRIME
Promising Young Woman

Verenigde Staten 2020. Thriller van Emerald Fennell. Met o.a. Carey Mulligan, Bo Burnham, Laverne Cox en Alison Brie.

Een jonge vrouw hangt laveloos aan de bar, en in geen tijd zwermen er een paar ‘nice guys’ om haar heen die haar wel naar huis willen brengen. Maar de gelukkige die haar inderdaad naar huis mag brengen, en eigenlijk wel beloond wil worden voor zijn goede gedrag, wacht een verrassing. Want de jonge vrouw, Cassie (een uitstekende Mulligan), is helemaal niet dronken... Wraakfilm van de debuterende schrijver/regisseur Fennell is een feministische mix van komedie, thriller en #MeToo-problematiek. Soms hilarisch, soms spannend en soms inspirerend, maar door de vele veranderingen van toon vooral onevenwichtig.

VIDEOLAND
McQueen

Verenigd Koninkrijk 2018. Documentaire van Ian Bonhôte en Peter Ettedgui.

Intiem documentair portret over het leven en werk van de revolutionaire, tegendraadse Londense modeontwerper Alexander McQueen. De ‘herrieschopper met een naald’ pleegde in 2010, na een stormachtige carrière, op veertigjarige leeftijd zelfmoord. Aan de hand van zijn meest gezichtsbepalende shows vertellen vrienden, familie en naaste collega’s over de radicale, creatieve geest achter de sinistere schoonheid van zijn creaties. Een even gestileerd als speels portret, propvol archiefmateriaal en homemovies, van een onconventionele arbeidersjongen die een haat-liefde-verhouding had met de mode-industrie.

naar vpro cinema