VPRO Gids 17

24 april t/m 30 april
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Barnvagnen

Zweden 1963. Drama van Bo Widerberg. Met o.a. Inger Taube, Thommy Berggren, Lars Passgärd, Ulla Aksellsen en Gunnar Ohlund.

Veel jongeren in het Malmö van de vroege jaren zestig snakken naar een interessanter leven dan dat van hun ouders. ‘Parijs is een tiara, Zweden een mottig bontje.’ Britt Larsson (Taube) denkt uit de fabriekssleur te kunnen breken met de zanger van een rock-’n-rollbandje. Helaas, nadat ze zwanger van hem is geworden heeft hij het ineens druk met zijn carrière. En ook een gecultiveerde losbol blijkt niet de prins op het witte paard. Regisseur Widerberg vond de films van Ingmar Bergman wat ouderwets en maakte dit tijdsbeeld in fraai zwart-wit met een fijne jazz-soundtrack. Niet beter dan Bergman, maar zeker geen mottig bontje.

NETFLIX
Wild Rose

Verenigd Koninkrijk 2018. Muziek van Tom Harper. Met o.a. Jessie Buckley, Julie Walters, Craig Parkinson, Sophie Okonedo en James Harkness.

23-jarige losbol Rose-Lynn uit Glasgow kreeg veel te jong kinderen, heeft net een jaar vastgezeten en draagt nu een enkelband, maar dat mag allemaal niet in de weg staan van haar grote droom: een countryster worden in Nashville. Dit muzikale rags-to-riches-drama lijdt aan een wat voorspelbaar, ongeloofwaardig en sentimenteel scenario, maar heeft ook een prettig rauw randje en een fantastische hoofdrolspeelster: de Ierse Jessie Buckley steelt onmiddellijk je hart, en kan nog prachtig zingen ook. Countryliefhebbers zullen sowieso in hun nopjes zijn met de soundtrack.

PATHÉ THUIS/PICL
The Assistant

Verenigde Staten 2019. Drama van Kitty Green. Met o.a. Julia Garner, Matthew Macfadyen, Kristine Froseth, Clara Wong en Juliana Canfield.

The Assistant toont een werkdag van Jane, de nieuwe assistent van een misbruikende Hollywood-mogul in New York. Maar het gaat de Australische regisseur en scenarist Kitty Green juist niet om deze machtige man in het tijdperk voor #MeToo. Haar eerste speelfilm is vooral een genuanceerde studie van het seksistische machtssysteem en de zwijgcultuur op kantoor, bezien vanuit Jane (Garner, bekend van de serie Ozark), iemand die onderaan de bedrijfsladder staat. Een drama-thriller over de subtiele vormen van genderongelijkheid op de werkvloer. Verontrustend, urgent en ijzersterk.

Verenigde Staten 2010. Biografie van Mike Mills. Met o.a. Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Visnjic en Kai Lennox.

Filmmaker/beeldend kunstenaar Mills baseerde zijn tweede speelfilm op eigen ervaringen: vlak na het overlijden van zijn moeder onthulde zijn 75-jarige vader dat hij homoseksueel was. Nog even genoot pa Mills met volle teugen van de gay lifestyle, tot hij een paar jaar later ook aan kanker overleed. Plummer speelt de vader met veel elan, McGregor is ingetogen als rouwende zoon en Laurent charmeert als zijn liefje. Het verhaal kabbelt met weinig urgentie voort, maar daar staan innemende personages, verrassende humor en een inventieve stijl tegenover. Oscar voor Plummer.

naar vpro cinema