VPRO Gids 15

10 april t/m 16 april
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
The Hero

USA 2017. Van Brett Haley. In The Big Lebowski vertelde acteur Sam Elliott over de grootste nietsnut van Los Angeles County; in The Hero speelt hij zelf een soortgelijk type. Lee Hayden was ooit een gevierd westernacteur maar zit nu al jaren thuis te blowen op de bank. Wanneer hij hoort dat hij kanker heeft, probeert hij op de valreep nog iets van zijn leven te maken. De plot van dit indiedrama is overbekend en soms wat soapy, maar de toon is aangenaam ontspannen, en naar Elliott kun je uitstekend kijken (én luisteren). Regisseur Haley maakte ook Hearts Beat Loud, al net zo’n sympathiek filmpje.

Zweden 1983. Thriller van Bo Widerberg. Met o.a. Hakan Serner, Tomas von Brömssen, Sven Wollter, Hakon Serner en Ernst Günther.

In Stockholm wordt op klaarlichte dag een druk postkantoor overvallen. Binnen een mum van tijd zijn twee van de getuigen dood. De politiemannen die het eerst op de plaats van misdaad aanwezig waren volgen alle sporen en ontdekken een duister complot rondom een geheim politiekorps. IJzersterke politiethriller met een heerlijk tempo, losjes gebaseerd op het schandaal dat ook aan de basis stond van Call Girl (2012). Regisseur Bo Wilderberg (The Man on the Roof) liet zich overduidelijk inspireren door William Friedkins klassieker The French Connection (1971).

CINEMEMBER/MYLUM/PATHÉ THUIS
Berlin Alexanderplatz

Duitsland/Nederland/Frankrijk/Canada 2020. Drama van Burhan Qurbani. Met o.a. Welket Bungué, Albrecht Schuch, Jella Haase, Nils Verkooijen en Martin Wuttke.

‘Ik ben Duitsland!,’ roept de uit Guinee-Bissau afkomstige bootvluchteling Francis (Bungué) halverwege deze hippe update van Alfred Döblins gevierde roman uit 1929. Om maar aan te geven dat hij, door zijn onbetrouwbare vriend Reinhold (Schuch) inmiddels Franz gedoopt, niet van plan is om weer weg te gaan uit Duitsland. De zelf oorspronkelijk uit Afghanistan afkomstige Duitser Qurbani nam Döblins verhaal als uitgangspunt, voegde elementen toe uit Grieks drama, Shakespeare en Hollywood-gangsterfilms en maakte er vervolgens een heel appetijtelijk geheel van. Politiek niet zo actueel als het verhaal doet vermoeden, maar wel een bijzonder soepel verteld melodrama, dat met zijn looptijd van drie uur ruim korter is dan Rainer Werner Fassbinders beroemde, vijftien uur durende tv-serie uit 1980.

PATHÉ THUIS/ZIGGO
Saint Maud

Verenigd Koninkrijk 2019. Horror van Rose Glass. Met o.a. Morfydd Clark, Jennifer Ehle, Lily Knight, Lily Frazer en Turlough Convery.

In een Engelse kustplaats zorgt de vrome thuisverpleegster Maud (fenomenaal gespeeld door Morfydd Clark) voor de terminaal zieke Amanda. Het lichaam van Amanda kan Maud niet meer redden, maar Amanda’s ziel misschien wel. Indrukwekkende debuutfilm van Rose Glass, die tevens het slimme script schreef. Want staat Maud in contact met hogere machten of is haar innige relatie met God een illusie? Glass laat de kijker tot het laatste moment gissen. Een sublieme psychologische horrorfilm over trauma, geloof en eenzaamheid, met de impact van een mokerslag.

naar vpro cinema