VPRO Gids 44

31 oktober t/m 6 november
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 31 oktober

Schermutselingen

Geintje - Domenico Starnone

De beroemde tekenaar Daniele is bezig een verhaal van Henry James te illustreren als zijn dochter vraagt of hij een paar dagen op de vierjarige Mario kan passen. Dus pakt hij de trein van Milaan naar Napels en neemt met tegenzin de rol van opa op zich. In Geintje (AtlasContact) heeft Domenico Starnone zich uitgeleefd in de schermutselingen tussen een narrige grootvader, die gammel en moe is, en zijn wijsneuzige kleinzoon, die constant aandacht vraagt. De sombere overpeinzingen van een eenzelvige zeventiger worden afgewisseld met prachtige dialogen vol kleuterlogica. Weeïg grootouderlijk sentiment is ver te zoeken in deze bijzonder vermakelijke roman en het geintje uit de titel ontaardt in een balkonscène die je nog lang zal heugen.

KATJA DE BRUIN

Tijdloze horrorfabel

Zussen - Daisy Johnson 

Nog sterker dan in haar Bookershortlistdebuut Everything Under (2018) betoont Daisy Johnson (1990) zich in haar tweede roman een macabere literaire liefdesbaby van Shirley Jackson en de vroege Ian McEwan. Met zwartlyrisch proza en satanisch genoegen sluit ze je op in de beklemmende (binnen)wereld van Juli (15) en September (16). Zussen (Koppernik), die met hun moeder, depressieve kinderboekenschrijfster Sheela, Oxford en een mysterieus schooldrama ontvluchtten, om in het vervallen Settle House, aan de kust bij de North York Moors, te verdwalen in een fragmentarische koortsnachtmerrie. Eentje waarin de grenzen tussen de diabolisch dominante September en de haast willoze Juli schijnbaar vervagen, zoiets moderns als sexting figureert in een tijdloze horrorfabel en de ontknoping je lijkbleek naar adem doet happen.

DIRK-JAN ARENSMAN

Ecodystopie

Greenwood - Michael Christie

Ecoliteratuur is langzamerhand een genre op zich geworden, met boomlit als subgenre. Annie Proulx en Richard Powers schreven recentelijk al dikke romans met de teloorgang van ons bos als belangrijkste dramatische gegeven. Michael Christie voegt met Greenwood (Signatuur) een nieuwe loot aan de stam toe. In 2038 is het bos alleen nog toegankelijk voor de allerrijksten, die naalden komen ruiken en schors komen strelen onder leiding van bosgids Jake Greenwood. Via haar voert Christie ons terug de geschiedenis in, langs een familie waarin alle uitersten verenigd zijn: van de nietsontziende houtmagnaat tot de rabiate milieuactivist en de getalenteerde timmerman. Een geslaagde kruising tussen dystopie en historische roman die nooit echt drammerig wordt en bovendien oogstrelend is vormgegeven.

KATJA DE BRUIN