VPRO Gids 38

19 september t/m 25 september
Pagina 19 - ‘Zicht op het onzichtbare’
papier
19

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Zicht op het onzichtbare

Elja Looijestijn

De derde editie van het Podcastfestival heeft als thema ‘Onzichtbaar’. Nu is audio altijd onzichtbaar, maar podcasts kunnen ook een wereld tonen die vaak onzichtbaar blijft.

Het derde Podcastfestival wordt georganiseerd door het Podcastnetwerk. Dat is een stichting die de podcastcultuur in Nederland wil bevorderen, door niet alleen iedereen aan het luisteren te krijgen, maar ook aan het maken. Een ander doel is makers en luisteraars met elkaar in contact brengen. Vanwege de coronamaatregelen gebeurt dat dit jaar met extra kunst- en vliegwerk, maar uiteindelijk kunnen er nog meer mensen dan voorheen het programma volgen.

Het thema van het festival is ‘Onzichtbaar’. Audio is vanzelfsprekend onzichtbaar, maar podcasts kunnen ook een wereld laten zien die vaak onzichtbaar blijft. De verschillende programmaonderdelen benaderen dit thema op allerlei manieren.
Op vrijdag 18 september is in de Tolhuistuin in Amsterdam de Podcastconferentie, met workshops, paneldiscussies en presentaties voor podcastmakers. Zo is er een workshop audioreclames en een gesprek met de Amerikaanse podcastexpert Wil Williams.

Het publieksgedeelte van het festival trapt op vrijdagavond af met een openingsavond met de populaire podcast De eeuw van de amateur. Het programma van zaterdag 19 september vindt in vier steden én online plaats, zodat bezoekers in hun eigen buurt of achter hun computer kunnen deelnemen.

Der Aa-Theater in Groningen
Met een panel over podcasten in dialect en een liveshow van de literaire podcast Tzumcast.

Brebl in Nijmegen
Met de workshop ‘De schrijver vs. de podcastmaker’ van Corinne Heyrmann, en een panelgesprek over podcasts die zijn ontstaan tijdens de lockdown.

Tolhuistuin in Amsterdam
Een Engelstalig programma, samengesteld door de Amerikaanse podcastmakers van Domino Sound. Met een gesprek over inclusiviteit in de podcastscene en een interview met Alix Spiegel van de bekende podcast Invisibilia.

VPRO Koos Podcast live

VPRO Koos Podcast komt vanaf het Podcastfestival in Utrecht. Zowel de beginnende luisteraar als de doorgewinterde liefhebber is altijd op zoek naar nieuwe podcasts. Elja Looijestijn, podcastexpert van de VPRO Gids, praat met podcastfans en geeft tips die hun op het lijf geschreven zijn. Er is een liveshow op het Podcastfestival in Utrecht, maar er is ook een show die volledig online plaatsvindt. Wie belangstelling heeft voor een volledig op maat gesneden podcasttip, kan zich aanmelden via podcastfestival.nl/vpro-koos-podcast-live.

De derde editie van het Podcastfestival vindt op 18 en 19 september plaats in vier steden tegelijk: Groningen, Utrecht, Nijmegen en Amsterdam. Het festival is ook online te bezoeken, ga voor meer informatie en kaarten naar podcastfestival.nl.