VPRO Gids 24

13 juni t/m 19 juni
Pagina 38 - ‘Bijna in de basis’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Bijna in de basis

Elja Looijestijn

De broers Illaijh en Feliciano zijn talentvolle voetballertjes. De podcast De fragiele droom volgt ze een seizoen lang op weg naar een onzekere toekomst.

Miljoenen jongens en meisjes dromen ervan: profvoetballer worden. Op trapveldjes over de hele wereld wordt gejuicht als Christiano Ronaldo en slidings gemaakt als Virgil van Dijk. Maar van de honderdduizenden die het proberen, hebben er maar een paar honderd het talent om in de jeugdopleiding van een profclub te mogen spelen. En maar acht procent daarvan haalt uiteindelijk het eerste elftal.

Van de gigantische hoeveelheid hoop en teleurstelling die daar achter zit, zien we doorgaans weinig. In Studio Sport komen alleen de winnaars in beeld, niet de vele afvallers. In de podcast De fragiele droom volgt sportjournalist Thomas van Veen twee jonge voetballers voor wie het nog alle kanten op kan. Ze hebben talent en ambitie, al zijn de omstandigheden niet ideaal. De veertienjarige Feliciano de Ruijter speelt bij de jeugd van ADO Den Haag. Zijn broertje Illaijh (13) zit bij Feyenoord. Tijdens hun wedstrijden staan scouts van grote clubs en sportmerken langs de kant. De jongens dromen van voetballen in het eerste van Liverpool of Barcelona. Een bestaan waar ze constant aan denken en naartoe werken, maar dat in werkelijkheid heel ver weg ligt.

De broertjes wonen met hun moeder Angelique en hun jongere broertje in Maassluis. Hun oudere zus is het huis al uit. Angelique is een alleenstaande moeder met een uitkering en ernstige gezondheidsproblemen. Dat levert voor het hele gezin zorgen op. Op de enige dag in de week dat ze niet hoeven te voetballen, brengt Feliciano folders rond om wat bij te verdienen.
Van Veen volgt de jonge voetballertjes een heel seizoen lang. Thuis, op de club, op school en in hun spaarzame vrije tijd. Regelmatig zijn er gesprekken met de trainer over de voortgang van de spelers. Die zijn bijzonder en bijna surrealistisch. ‘Los van dat ik je een geweldige voetballer vind, vind ik je emotioneel heel kwetsbaar,’ zegt een trainer tegen Feliciano. Wat moet een jongen, die weet dat zijn toekomst afhangt van de mening van deze man, met zulke woorden?
De fragiele droom is een meeslepende sportdocumentairepodcast, waar er in Nederland nog niet veel van zijn. Maar in de kern gaat het over de strijd van een gezin. De podcastluisteraar moedigt ze aan vanaf de zijlijn.

De fragiele droom van de EO en Radio 1 is vanaf 12 juni te beluisteren in de podcast-apps.