VPRO Gids 22

30 mei t/m 5 juni
Pagina 32 - ‘Boekentips’
papier
32

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 30 mei

Karakterschetsen

Als het bloedt - Stephen King
Vanwege corona boekpublicatie uitstellen? Stephen King besloot zijn nieuwe bundel Als het bloedt (De Boekerij) juist twee weken eerder uit te brengen, om quarantainelezers sneller te kunnen vermaken. En vermaak bieden deze vier novelles. Met een goedhartige tiener die via ‘Meneer Harringtons telefoon’ over het graf heen contact kan houden met een onverwachte, wraakzuchtige beschermengel. Het ontroerende ‘Het leven van Chuck’ als apocalyptische uitwerking van het oude gezegde dat als iemand sterft, een hele wereld met diegene verloren gaat. En een hernieuwde kennismaking met privédetective Holly Gibney, die het hier opneemt tegen een shapeshiftende tv-journalist die letterlijk leeft van menselijke ellende. En nu King minder ruimte heeft om plottechnisch uit de bocht te vliegen, vallen zijn briljante karakterschetsen extra op.

DIRK-JAN ARENSMAN

Ecodetective

Jaag je ploeg over de botten van de doden - Olga Tokarczuk
Niet iedereen zal zich, nadat Olga Tokarczuk vorig jaar de Nobelprijs kreeg, aan haar 920 pagina’s tellende De Jacobsboeken hebben gewaagd. Haar nieuwe roman Jaag je ploeg over de botten van de doden (De Geus) is gelukkig een stuk compacter – en toegankelijker. Zestiger Janina Duszejko lijdt aan diverse kwalen, maar redt zich niettemin uitstekend in de ruige bossen waar ze woont, op de Pools-Tsjechische grens. Ze vertaalt poëzie van William Blake en trekt horoscopen. Als de ene na de andere jagende dorpsgenoot het loodje legt, is ze ervan overtuigd dat hun dood het gevolg is wraakzuchtige dieren. Maar haar waarschuwingen worden door niemand serieus genomen. Een even krachtige als poëtische aanklacht tegen dierenleed, verpakt als onheilszwangere ecodetective.

KATJA DE BRUIN

Bodemarchief

In de schaduw van een nachtvlinder - Ivar Schute

Archeoloog Ivar Schute speurt en spit naar de Tweede Wereldoorlog. Zijn In de schaduw van een nachtvlinder (Prometheus) laat zich lezen als een pleidooi voor de bijdrage die, gezien het verstrijken van de tijd, juist bodemonderzoek nog kan leveren aan de herinneringscultuur. Er bestaat zoiets als een ‘bodemarchief’, dat nog maar spaarzaam is doorzocht als het gaat om alle soorten kampen in Europa. Zo bracht Schute onder meer Westerbork in kaart, een stad op zich, en legde in 2014 mede – in onbetaald verlof en met primitieve middelen – de fundamenten bloot van de gaskamers van Sobibor. Van uiteenlopende vondsten en bevindingen wordt nauwgezet en omzichtig verslag gedaan; sommige media en Holocaustontkenners interesseren alleen spektakel en ophef.

MAARTEN VAN BRACHT