Wat doet de VPRO allemaal op en rond IDFA 2022?

Evenementen

VPRO Previewdag en Reviewdag

Op 9 november dompelt de VPRO tijdens de Previewdag zijn leden in Tuschinski 1 van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds onder in documentaires. De bezoeker krijgt een dwarsdoorsnee van het festival voorgeschoteld. Geselecteerd zijn All That Breathes, Manifesto, Merkel, Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels, Nothing Compares en Al wat je ziet. Op 18 november volgt de Reviewdag met vier films: All That Breathes, Merkel, Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels en Nothing Compares.
Informatie en kaartverkoop: vpro.nl/dagenidfa2022

VPRO Extra’s op IDFA

Bij drie documentaire-vertoningen op IDFA organiseert de VPRO een aanvullend programma met nagesprek.

Brainwashed: Sex-Camera-Power 

Brainwashed onderzoekt hoe de male gaze de dienst uitmaakt in Hollywood (zie pagina 6). Yuki Kho van Nooit meer slapen voert het nagesprek met Basje Boer. Boer schrijft voor De Groene Amsterdammer; in december verschijnt haar boek Pose over hoe we kijken en wie we spelen.
Zaterdag 12 november 15.00 uur, Rabozaal, Internationaal Theater Amsterdam

Moeders

Moeders

Gevangen in een hecht netwerk van politie, maatschappelijk werkers, een ambitieuze burge- meester en een voorspellend algoritme vertellen vier moeders hoe het is als je zoon terechtkomt op de Amsterdamse lijst ter preventie van jeugd- criminaliteit. Nagesprek samen met VPRO Argos.
Nagesprek met Nirit Peled (regisseur) en Gwen van Eijk (cirminoloog bij Amnesty International), presentatie door Reinier Tromp.
Zondag 13 november 13.30 uur, Rabozaal, Internationaal Theater Amsterdam

Meet Me in the Bathroom

Een meeslepende reis door de New Yorkse muziekscene van de vroege jaren 2000. Een nieuwe generatie artiesten zorgde voor een muzikale wedergeboorte van New York, met onder meer The Strokes, LCD Soundsystem en Yeah Yeah Yeahs. Na de film is er een live opname van de VPRO 3voor12-podcast De Machine met Niels Aalberts en Sander Kerkhof.
Vrijdag 18 november 21.00 uur, Rabozaal, Internationaal Theater Amsterdam

Online

2doc.nl

Op 2Doc.nl kijk je de IDFA-primeurs, DocTalks met makers, de afleveringen van Inside IDFA én IDFA-klassiekers van vorige jaren. Je hoort de kijktips van 2Doc.nl in de IDFA-special van De podcast over documentaire.

Televisie en radio

Mr Bachmann und seine klasse

Documentaires op NPO 2 tijdens IDFA

Twee IDFA-winnaars van vorig jaar worden voor het eerst uitgezonden op televisie:

Mr Bachmann und seine Klasse (Human)
Met eindeloos veel geduld en humor leert de Duitse leerkracht Herr Bachmann zijn twaalf- tot veertienjarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft.
Donderdag 10 november, 22.18 uur, NPO 2

Children of the Mist (VPRO)
In de bergen van Noord-Vietnam vecht een puber tegen de traditie van haar volk en komt op
voor haar zelfstandigheid. Winnaar van de beste regie op IDFA 2021.
Donderdag 17 november, 22.18 uur, NPO 2

Children of the Mist (VPRO)
In de bergen van Noord-Vietnam vecht een puber tegen de traditie van haar volk en komt op voor haar zelfstandigheid. Winnaar van de beste regie op IDFA 2021.
Donderdag 17 november, 22.18 uur, NPO 2

Children in the Mist

Inside IDFA

Nadia Moussaid gaat in Inside IDFA in gesprek met een aantal prominente Nederlandse documentaireliefhebbers. Samen gidsen zij de kijkers – aan de hand van actuele thema’s – langs een selectie van indrukwekkende en ontroerende films. 
10 en 17 november voorafgaand aan de IDFA-documentaires op NPO 2

Inside Idfa Special

Nadia Moussaid ontmoet in deze speciale aflevering van Inside IDFA regisseur Niki Padidar, die dit jaar met haar eigenzinnige film Al wat je ziet (All You See) het documentairefestival in Amsterdam opent. Ze gaan in gesprek over waarom zij deze film moest maken, over de bijzondere vorm en wat het maakproces persoonlijk voor Padidar heeft betekent.
23 november, aansluitend op de film op NPO 2

NPO 2 Extra

De hele maand november pakt NPO 2 Extra uit met onder meer vier eerdere IDFA-openingsfilms (o.a. Four Journeys), vier Nederlandse winnaars (o.a. Jason), vier publiekswinnaars (o.a. For Sama) en recente festivalfavorieten als Flee en Writing with Fire.

Nooit meer slapen

Regisseur Niki Padidar is te gast bij Lotje IJzermans n.a.v. haar film Al wat je ziet (All You See), openingsfilm van IDFA 2022.
Vrijdag 11 november, NPO Radio 1, 0.00-01.00 uur

IDFA Primeurs op NPO 2 na IDFA

In de week na het festival komen drie documentaires, vers van IDFA, al op televisie bij 2Doc:

Moeders (VPRO)
Gevangen in een hecht netwerk van politie, maatschappelijk werkers, een ambitieuze burgemeester en een voorspellend algoritme vertellen vier moeders hoe het is als je zoon terecht komt op de Amsterdamse preventielijst voor jonge criminelen.
Maandag 21 november, 22.18 uur, NPO 2

A House Made of Splinters (VPRO)
Door huiselijk geweld, alcoholverslaafde ouders, de oorlog aan de grens of andere problemen komen sommige kinderen in de Oekraïense grensstreek met Rusland tijdelijk in een opvangtehuis. Vanuit hun perspectief zien we in deze Deense film hoe twee vrouwen het opvanghuis runnen en een veilige haven bieden in turbulente tijden.
Dinsdag 22 november, 23.12 uur, NPO 2

Al wat je ziet (VPRO)
Wat als je van de een op de andere dag niet meer wordt gezien, maar wel wordt bekeken? In de openingsfilm van IDFA 2023 onderzoekt Niki Padidar, die op haar zevende van Iran naar Nederland kwam, dit ongemakkelijke thema.
Woensdag 23 november, 22.18 uur, NPO 2, met nagesprek (Inside IDFA Special)

naar de IDFA-special