De jubilea stapelen zich op: we kijken alweer 70 jaar Nederlandse tv, VPRO bestaat 95 jaar en radio is er ook al een eeuw. En hoewel internet de jongste is van het stel, lijkt dat archief ook onuitputtelijk. Tijd voor de VPRO Gids om in onze rijke mediageschiedenis te duiken.

70 jaar tv: Satire, van A tot Z

Wie in Nederland een satirisch televisieprogramma wil maken, kan er maar beter voor zorgen dat de titel begint met de letter K.

 lees meer 

70 jaar tv: Satire, van A tot Z
Zaterdag 2 oktober
22.00-0.05 uur
NPO 3

Koot & BieKreatief met kurk, Koefnoen, Keek op de week, Kopspijkers, Kanniewaarzijn, de Kwis en Klikbeet, om er maar een paar te noemen, en dan is het koningshuis ook nog eens dankbaar satireonderwerp. Dat de overige 25 letters ook het nodige te bieden hebben, zien we vanavond op npo 3. Satiricus Ronald Snijders leidt ons aan de hand van het alfabet door zeventig jaar Nederlandse televisie en wat die zoal heeft voortgebracht op satiregebied. 

70 jaar tv: Vreemder dan fictie

Sinan Can en Nicolaas Veul werpen licht op de geschiedenis van de tv-documentaire en gaan in gesprek met zes prominente makers.

 lees meer 

70 jaar tv: Vreemder dan fictie
zondag 3 oktober
19.15-20.35 uur
NPO 2

De afgelopen twee dagen besteedde de publieke omroep aandacht aan zeventig jaar televisiegeschiedenis van eigen bodem. De npo schonk kijkers zowel online als integraal een speciale line-up met tv-programma’s waarin legendarische tv-fragmenten van de afgelopen decennia op het gebied van sport, nieuws, en kunst en cultuur de revue passeerden. De komende twee dagen zet de NPO de jubileumprogrammering voort. Onder andere met Vreemder dan fictie waarin documentairemakers Sinan Can en Nicolaas Veul licht werpen op de geschiedenis van de tv-documentaire en in gesprek gaan met zes prominente makers, onder wie Cherry Duyns, Gülsah Dogan en Tom Fassaert. De VPRO Gids ging alvast in gesprek met het presentatieduo.

Nicolaas Veul: ‘In de gesprekken met de makers proberen we bloot te leggen waar de maker de focus legt in het verhaal dat hij of zij wil vangen. Zo stellen Esther Gould en Sarah Sylbing met hun veelgeprezen serie Klassen en Schuldig grote misstanden aan de kaak en toont Michiel van Erp de schoonheid van het alledaagse, van Nederland ‘op z’n gewoonst’, aan de kijker met een dosis humor. Can en ik interviewden uiteenlopende makers die alle omroepen vertegenwoordigen. Zelf ben ik erg geraakt door het werk van Sunny Bergman, die overigens niet in ons rijtje voorkomt. Bergman stelt in haar documentaires zoals Beperkt Houdbaar het sociale experiment, waarin zij zichzelf kwetsbaar opstelt, bijvoorbeeld door haar eigen lichaam te laten afkeuren op esthetische gebreken, erg centraal. Toen ik destijds haar werk zag dacht ik “zo kan je dus ook een film maken”. Dat dwong mij om creatiever na te denken over mijn eigen werk. In Pisnicht: The Movie ben ik zelf dus ook onderwerp van de film.’

Sinan Can: ‘We hebben fantastische Nederlandse fotografen en wereldberoemde schilders. Maar besef dat als het om documentaires gaat, wij ook met de top meedraaien. Onlangs is The Hunt for Gaddafi’s Billions van makers Misha Wessel en Thomas Blom genomineerd voor de Internationale Emmy Award. Nederlandse makers zijn sterk als het gaat om filmstijl, dramaturgie en het principe van ‘show, don’t tell’. Overigens, in de afgelopen tientallen jaren zijn de vertellingen, net als montagetechnieken en camera, sterk verbeterd. Vroeger waren documentaires vaak registrerend. Nu zie je dat documentaires bijna als drama- en fictieseries worden opgebouwd. Het documentaire-genre blijft mensen boeien. Dat blijkt bijvoorbeeld uit streamingdiensten als Netflix waar men gigantische bedragen uittrekt voor docu-series. Maar ook via online platforms zoals YouTube willen mensen hun verhaal vertellen.’

 

70 jaar tv: Live! U was erbij ... thuis

De NOS richt zich op onze collectieve geschiedenis van zeven decennia samen vieren, samen rouwen en saamhorigheid, liggend op de bank kijkend naar het scherm.

▼ lees meer 

70 jaar tv: LIVE! U was erbij… thuis
Maandag 4 oktober
21.25-22.25 uur
NPO 1       

Zo blikken we terug op het eerste Nederlandse geldinzamelingsprogramma Open het Dorp (1962) en zijn we nogmaals bij de allereerste Koninginnedag die rechtstreeks werd uitgezonden met Dick Passchier bij het defilé op Soestdijk (1961). Er is sowieso veel aandacht voor de Oranjes, want er waren in die zeventig jaar nogal wat huwelijken, begrafenissen en inhuldigingen rechtstreeks op televisie. Ruimte voor relevante zaken is er gelukkig ook, met de indrukwekkende beelden van de vuurwerkramp in Enschede, verschillende Giro 555-acties en de terugkomst van de mh-17-slachtoffers

Programmering 70 jaar tv

In de vierdelige serie Je beste vriend vraagt Han Peekel tv-makers en kenners wat televisie voor hen heeft betekend. Met onder anderen Ad Visser, Joop van den Ende, Ria Bremer en Peter R. de Vries.
Zaterdag, NPO 1, 0.00 uur/woensdag 6, 13 en 20 oktober, NPO 1, 21.30 uur

In 70 jaar tv: Wat ging er door je heen? wordt het sportinterview door de jaren heen onder de loep genomen.
Zaterdag, NPO 1, 17.20 uur

Consumentenprogramma’s komen aan bod in 70 jaar tv: Consumentenprogramma’s – Van Exota tot woekerpolis en er is een speciale aflevering van Met het mes op tafel.
Zaterdag, NPO 2, 17.35 uur 

70 jaar satire, van A tot Z (coproductie van Human Factor en de VPRO) is een staalkaart van de Nederlandse tv-satire aan de hand van het alfabet (De A is van Arjen Lubach, de K van Koefnoen).
Zaterdag, NPO 3, 22.00 uur

Ook de NTR blikt terug op zeventig jaar televisie. Er worden herinneringen opgehaald aan jeugdprogramma’s en er is aandacht voor kunst, cultuur en politiek. 

70 jaar tv: Jeugd
Zaterdag, NPO 3, 13.40 uur

70 jaar tv: Levensbeschouwing
Zondag, NPO 2, 9.00 uur

70 jaar tv: Kunst & cultuur
Zondag, NPO 2, 14.00 uur

70 jaar tv: Televisie en politiek
Zondag, NPO 2, 20.35 uur

In het VPRO-programma Vreemder dan fictie: 70 jaar Nederlandse documentaire interviewen Sinan Can en Nicolaas Veul documentairemakers Heddy Honigmann, Cherry Duyns, Michiel van Erp, Gülsah Dogan, Tom Fassaert, Ester Gould en Sarah Sylbing.
Zondag, NPO 2, 19.15 uur

Voor Avrotros presenteert Harm Edens Je zou het moeten weten, een quiz  over de televisiegeschiedenis.
Zondag, NPO 1, 21.30 uur

In 70 jaar tv: Achtergronden bij het nieuws leidt Sven Kockelmann ons langs reportages en fragmenten uit binnen- en buitenland.
Zondag, NPO 2, 22.05 uur

In Het beste vandrama wordt gekeken naar de leukste, opvallendste en indrukwekkendste momenten uit Nederlandse series, van Ja zuster, nee zuster tot Goede tijden, slechte tijden.
Zondag, NPO 3, 23.15 uur

In 70 jaar tv: Persoonlijke verhalen bezoekt Anita Witzier mensen voor wie een bepaald programma of fragment veel heeft betekend.
Maandag, NPO 2, 18.50 uur

In 70 jaar tv: Special College tour gaan studenten in gesprek met Evan Spiegel, oprichter en CEO van Snapchat, over het veranderende medialandschap en de toekomst van televisie.
Maandag, NPO 2, 20.35 uur

70 jaar tv: Live! U was erbij… thuis is de titel van een programma over zeventig jaar livetelevisie, gepresenteerd door Herman van der Zandt. Met o.a. de eerste live-uitzending van Koninginnedag, de marathoninzamelingsuitzending Open het dorp en de terugkomst van de slachtoffers van de MH 17-ramp.
Maandag, NPO 1, 21.30 uur

Karbonkel – The Ugly Truth gaat over het cultfenomeen Karbonkel, dat van 1992 tot 2002 te zien was in de kinderserie Ik, Mik, Loreland en menig kind nachtmerries bezorgde.
Maandag, NPO 3, 22.20 uur

Radiogeschiedenis

Voor de televisie, bestond de radio al. Het medium gaat inmiddels al meer dan honderd jaar mee.