Deze zes documentaires helpen je om politiek in de Verenigde Staten beter te begrijpen in aanloop naar de verkiezingen van 2020.

Get Me Roger Stone

2017, Dylan Bank, 92 minuten

Fascinerende documentaire over Roger Stone, de excentrieke lobbyist en politiek strateeg die al vroeg in de film omschreven wordt als een ‘kwaadaardige Forrest Gump'. Stone wurmde zich ten tijde van de Nixon-administratie de Republikeinse Partij binnen, en in de decennia die volgden liet hij zijn invloed veelvuldig gelden. Zijn pièce de résistance: de verkiezing van zijn goeie vriend Donald Trump tot president. Provocerend portret van een man die geen enkele schaamte lijkt te kennen, en die het een zorg zal zijn dat de halve wereld hem haat.

► meer info
Netflix | VPRO Cinema

Knock Down the House

2019, Rachel Lears, 86 minuten

Vier vrouwen, één gezamenlijk doel: het door welgestelde mannen gedomineerde Amerikaanse Congres voorgoed veranderen. De indrukwekkende documentaire Knock Down the House volgt de vrouwen in aanloop naar de Congresverkiezingen van 2018, met fenomeen Alexandria Ocasio-Cortez als voornaamste blikvanger. Een klassiek David tegen Goliath-verhaal, maar zeker geen gemakzuchtig politiek pamflet: Knock Down the House biedt vooral een intiem inkijkje in het leven van vier vrouwen die stuk voor stuk zijn getekend door de vele gebreken van de Amerikaanse samenleving. Winnaar van de publieksprijs op Sundance.

► meer info
Netflix | VPRO Cinema | VPRO Gids

The Great Hack

2019, Karim Amer, 113 minuten

Documentaire over het grote datalekschandaal rondom het Britse bedrijf Cambridge Analytica, dat persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers ongevraagd gebruikte voor politieke advertenties en daardoor van grote invloed was op de uitkomsten van zowel het Brexit-referendum als de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Aan de hand van (persoonlijke) verhalen van oud-medewerkers, journalisten en specialisten wordt deze lastige materie op ontzettend boeiende wijze uit de doeken gedaan. Een belangrijke oproep tot waakzaamheid voor de gevaren van datamisbruik, al komt het technologische aspect van het probleem er wat bekaaid vanaf.

► meer info
Netflix | VPRO Cinema

Becoming

2020, Nadia Hallgren, 89 minuten

Voormalig First Lady Michelle Obama reisde na het verschijnen van haar autobiografie langs 34 steden voor een imposante boektour. Deze gelikte documentaire, geproduceerd door het productiebedrijf van de Obama's, toont een kijkje achter de schermen. We zien haar in gigantische arena's haar levensverhaal vertellen, van haar jeugd in een arbeidersgezin in Chicago tot die roerige jaren in het Witte Huis. Ondertussen komen ook haar beveiliger, haar broer en verschillende jonge vrouwen kort aan het woord. De vele zijpaden maken van Becoming nogal een rommeltje, maar vermakelijk en inspirerend is het zonder meer.

► meer info
Netflix | VPRO Cinema

American Dharma

2018, Errol Morris, 95 minuten

In American Dharma neemt alt-right-kopstuk Steve Bannon, voormalige hoofdstrateeg van Donald Trumps regering, leider van diens presidentiële campagne en tot voor kort hoogste baas bij de rechts-conservatieve nieuwssite Breitbart News, plaats tegenover filmmaker Errol Morris voor een uitvoerig vraaggesprek. De film geeft inzicht in hoe Bannon zich vanuit de ‘hardcore Democratische familie’ waarin hij werd geboren ontwikkelde tot alt-right-kopstuk. Morris zelf bestempelde American Dharma als horrorfilm, met in de hoofdrol een fascinerende slechterik – te gevaarlijk om te negeren.

► meer info
NPO Start | VPRO Cinema

Hillary

2020, Nanette Burstein, 248 minuten (4 afleveringen)

De vierdelige documentaireserie Hillary is een openhartig portret van de vaak onbegrepen Hillary Clinton. Al vanaf het eerste moment dat Clinton, als vrouw van gouverneur en later president Bill Clinton, de publieke arena betrad, had de wereld een oordeel over haar. Een oordeel dat – zo legt Hillary feilloos bloot – opvallend negatief wordt zodra Clinton iets van ambitie toont; bijvoorbeeld door in de jaren negentig een ingrijpend plan voor algemene gezondheidszorg te presenteren en – uiteraard – door tweemaal een gooi naar het presidentschap te doen. Haar populariteit stijgt daarentegen op de momenten dat ze, als senator van New York en daarna als Obama’s minister van Buitenlandse Zaken, gewoon haar werk mag doen.

► meer info
NPO Start | VPRO Gids