Australië/Nieuw-Zeeland/Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2013. Mysterie van Jane Campion en Gerard Lee. Met o.a. Elisabeth Moss, Thomas M. Wright, Peter Mullan, David Wenham en Skye Wansey.

VPRO Cinema

Zesdelige miniserie van Jane Campion is gegoten in de vorm van een whodunnit, maar veel meer dan een genre-oefening. In een afgelegen dorpje in Nieuw-Zeeland is een twaalfjarig meisje verdwenen, dat vijf maanden zwanger was. Politievrouw Robin (Moss), die in het dorp is opgegroeid, onderzoekt de zaak. Zo krijgt ze te maken met akelige drugsbaas Matt (Mullan) en stoïcijnse goeroe GJ (Hunter), leidster van een plaatselijke vrouwencommune. Meer dan om de op te lossen misdaad, draait Top of the Lake om het desolate landschap en de eigenzinnige dorpsbewoners. En, zoals vaker bij Campion, om thema’s als machtsmisbruik, feminisme en seksueel geweld. Gelukkig is de intense, naargeestig-sprookjesachtige sfeer gelardeerd met absurde humor. Regie, scenario en acteurs zijn voortreffelijk. Geproduceerd door het Sundance Channel en de BBC.

credits

Regie:
Jane Campion, Garth Davis
Bedenker:
Jane Campion, Gerard Lee
Cast:
Elisabeth Moss, Thomas M. Wright, Peter Mullan, David Wenham, Skye Wansey, Genevieve Lemon, Robyn Malcolm, Holly Hunter, Thomas Jay Ryan, Alison Bruce, Stephen Lovatt, Calvin Tuteao
Scenario:
Jane Campion, Gerard Lee
Productie:
Jane Campion, Iain Canning, Emile Sherman, Lucy Richer
Camera:
Adam Arkapaw
Muziek:
Mark Bradshaw
Montage:
Alexandre de Franceschi, Scott Gray
Kijkwijzer:
IGKD
Jaar:
2013
Genres:
Mysterie, Drama, Thriller, Misdaad, Televisieserie
Landen:
Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
Seizoen 1
6 afleveringen (2013)
VPRO Cinema
Seizoen 2
7 afleveringen (2017)
VPRO Cinema