In de ontregelende HBO-serie The Rehearsal probeert komiek Nathan Fielder mensen te helpen door de werkelijkheid tot in het absurde te simuleren.

Is het mogelijk om de kunst van het oefenen te perfectioneren? Die vraag staat centraal in de nieuwe serie van de Canadese komiek, acteur en performancekunstenaar Nathan Fielder. Deze creatieve duizendpoot maakte eerder de volstrekt unieke ‘docurealitykomedie’ Nathan for You (2013-2017), waarin Fielder een fictieve versie van zichzelf speelt die zijn ‘vaardigheden’ inzet voor kwakkelende bedrijven en met de bespottelijkste ideeën op de proppen komt (denk aan ‘poepijs’ in een ijssalon). De reeks kon gezien worden als een parodie op de hausse aan consultants die bedrijven terzijde willen staan met gladde praatjes.

Tegelijkertijd was het ook een volstrekt unieke comedyserie, die het midden houdt tussen reality-tv, absurdistische comedy en aandoenlijk drama. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor het project dat Fielder ontwikkelde voor kwaliteitszender HBO. In The Rehearsal schiet hij op geheel eigen wijze opnieuw mensen – bestaande, geen acteurs dus – met een probleem te hulp. Dit doet hij door ze voor te bereiden op moeilijke gesprekken of levensveranderende beslissingen. Een soort oefening dus, maar dan doorgevoerd tot in het extreme.

Nathan Fielder

Neem de eerste aflevering, waarin Fielder een sociaal onhandige pubquizfanaat helpt die zijn teamgenoot wil opbiechten dat hij heeft gelogen over zijn opleidingsniveau. Fielder wil hem voorbereiden op het gesprek en neemt daarbij bepaald geen halve maatregelen. Niet alleen is de pub tot in het kleinste detail nagebouwd in een studio, ook heeft hij tientallen acteurs ingehuurd om alle denkbare gespreksscenario’s na te bootsen en geprobeerd elk mogelijk toeval uit te sluiten. En dan is dit waarschijnlijk nog de ‘normaalste’ aflevering. Hierna worden de situaties en voorbereidingen extremer, terwijl de interventies absurder worden en Fielders rol telkens wat toeneemt.

Het is bijna niet in woorden te vangen hoe bijzonder en ontregelend het eindresultaat precies is. Je kunt de serie zien als een parodie op reality-tv, als een krankzinnig sociaal experiment dat elk voorstellingsvermogen overstijgt of als een hilarische comedyserie die de draak steekt met de neiging werkelijk alles in het leven onder controle te willen houden. The Rehearsal is in feite een mix van dit alles en daarmee is het een van de bijzonderste tv-producties in jaren: extreem grappig, volkomen gestoord en bij vlagen zelfs ontroerend. Niemand kan je voorbereiden op het kijken naar The Rehearsal, dus we raden iedereen aan zo snel mogelijk in te stappen.

The Rehearsal is te streamen op HBO Max

Meer tips voor HBO Max

Meer over The Rehearsal