In de Vlaamse thrillerserie Twee zomers wordt een vriendengroep tijdens een reünie geconfronteerd met spoken uit het verleden.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

‘Heel dat #MeToo-gedoe, is daar stillekesaan niet het ergste van voorbij?’ Het zal inmiddels vast zo’n vaart niet meer lopen met onthullingen over seksueel misbruik, denkt steenrijke patser Peter (Tom Vermeir). Een paar dagen eerder heeft hij een zorgwekkend sms’je ontvangen. Binnen een week moet hij honderd bitcoin (ter waarde van miljoenen euro’s) overmaken, anders gaat een tape uit een feestweekend met zijn vriendengroep van dertig jaar geleden viraal. De timing is op z’n zachtst gezegd onfortuinlijk, nu diezelfde vriendengroep precies die week samenkomt voor een reünie op een luxueus eiland voor de Côte d’Azur.

In de zesdelige thrillerserie Twee zomers leren we dat op die bewuste tape gruwelijke beelden van een verkrachting zijn opgenomen. En tijdens het feestweekend vond óók een dodelijk ongeluk plaats.

Hoewel al die trauma’s overduidelijk dooretteren, is iedereen in het heden vooral druk bezig om de schijn op te houden. Op het oog is het zonnige eiland een droomlocatie voor een reünie, maar het blijkt in werkelijkheid vooral een plek waar oude wonden flink beginnen te rotten. Het feit dat niemand het eiland makkelijk kan verlaten, draagt bij aan een beklemmende sfeer, waarin het wantrouwen langzaam toeneemt. Want wie is de afperser? Wie weet wat van de verkrachting? En hoe zit het precies met de toedracht van dat sterfgeval? De topcast – met onder anderen Koen de Bouw en Sanne Samina Hanssen – brengt dat sluimerende ongemak voortreffelijk aan het oppervlak.

Tegelijkertijd draait de serie óók om de ogenschijnlijke onaantastbaarheid van rijke, machtige mannen, die overal mee weg denken te komen omdat ze nu eenmaal rijke, machtige mannen zijn. Maar uiteindelijk blijkt het desastreuze verleden óók voor hen een rekening die met geen miljoen valt te vereffenen.

De zesdelige serie Twee zomers is vanaf 3 juni te zien op Netflix

Meer Vlaamse series

Meer over Twee zomers