De spannende Vlaamse serie Studio Tarara geeft een treffend beeld van de jaren negentig, en zegt ook zinnige dingen over de huidige tijdgeest.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Studio Tarara speelt zich af in 1993 en gaat over een fictief televisieprogramma van de Belgische commerciële tv-zender VTM. In acht afleveringen krijgen we te zien hoe het eraan toegaat achter de schermen van dat programma. En daar gebeurt nogal wat.

Want wanneer de camera’s uitgaan en de toneelgordijnen dicht, kampt elk van de hoofdpersonages met persoonlijke sores. Zo heeft acteur Ricky (Koen De Graeve) een drugsprobleem, worstelt zijn collega Sandra (Ruth Beeckmans) met een seksverslaving en wordt stagiaire Barbara (Lauren Versnick) seksueel geïntimideerd en gechanteerd door acteur Jean (Peter Van den Begin).

Ook begint elke aflevering met een scène waarin de politie onderzoek doet naar een sterfgeval: iemand is van het gebouw van de tv-studio gevallen. Of het een moord was of zelfdoding is niet meteen duidelijk; de serie is zo opgebouwd dat er elke aflevering meer over de gebeurtenis naar voren komt, en werkt zo langzaam naar de climax toe.

Studio Tarara is daarmee een combinatie van drama en spannend mysterie, waarin ook thema’s als #MeToo en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de showbizzwereld worden aangekaart. Daarnaast biedt de serie een inkijkje in de wereld van commerciële televisie, en wordt verteld hoe die manier van tv maken in de jaren negentig een enorm succes werd. Die nineties-setting maakt van Studio Tarara bovendien een heerlijk nostalgische trip naar dat tijdperk, dat doorschemert in het decor, de kleding van de acteurs, de op VHS-band opgenomen politieverhoren en de jaren negentig-hits van artiesten als 2Unlimited en Radiohead op de soundtrack.

Koen de Graeve als Ricky

Regisseur en bedenker Tim Van Aelst, die voor zijn eerdere televisiewerk drie Emmy’s won, kreeg de inspiratie voor de serie tijdens zijn werk als programmamaker. ‘Na tien jaar te hebben gewerkt aan komische tv-shows kreeg ik het idee om een dramaserie te maken over de keerzijde van de komediewereld. Sommige comedians of acteurs waarmee ik werkte waren complete wrakken zodra ze het podium af kwamen. Dat conflict tussen het spelen van vrolijke sketches enerzijds en het dealen met demonen anderzijds heeft me altijd geïnteresseerd,’ vertelde hij in een interview met Variety.

Studio Tarara ging in 2019 in première op het internationale seriefestival Canneseries. Hoofdrolspelers Peter Van den Begin en Janne Desmet wonnen beiden een Ensor (het Vlaamse Gouden Kalf) voor hun acteerprestaties.

Studio Tarara is te streamen bij Disney+