In de zwartkomische thrillerserie Guilt proberen twee Schotse broers een dodelijke aanrijding te verdoezelen.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Ineens is daar die klap. Broers Jake en Max zijn op weg terug naar huis na een bruiloft en rijden uit het niets een man dood. Het lijkt een onfortuinlijk ongeluk, een gevalletje ‘even niet opgelet in een slecht verlichte buitenwijk’. Maar wat niet bepaald helpt, is dat Jake zwaar onder invloed achter het stuur zit. Max denkt meteen in oplossingen: het zal wel een zwerver zijn, dus kunnen ze hem niet gewoon achterlaten?

Het slachtoffer blijkt geen zwerver, maar een oude man die vlak voor zijn huis is doodgereden. Hoewel Jake het liefst direct de politie inlicht, ziet Max opnieuw een andere oplossing: ze zetten hem gewoon thuis in zijn stoel, en het zal lijken alsof hij een natuurlijke dood is gestorven. De broers leren dat de man terminaal was, waardoor een autopsie waarschijnlijk overbodig is. Het slachtoffer zal ze ‘misschien zelfs wel dankbaar zijn voor zo’n snelle dood’.

Maar het ongeluk haalt de broers – natuurlijk – in een mum van tijd weer in: Jake heeft zijn portemonnee achtergelaten op de plaats delict, en raakt onverhoopt verliefd op het Amerikaanse nichtje van het slachtoffer.

En zo gaat het in deze heerlijk zwartkomische thriller langzaam van kwaad tot erger. Daarbij is vooral de verschuivende rolverdeling tussen de broers interessant. In het begin is Max nog de gladde advocaat met een groot huis en (ogenschijnlijk) succesvol huwelijk, terwijl de verslavingsgevoelige Jake een slechtlopende platenzaak runt. Maar door zijn romance met het nichtje krijgt Jake meer stabiliteit in zijn leven, terwijl Max steeds verder verstrikt raakt in zijn web van leugens.

Uiteindelijk hadden de broers natuurlijk gewoon de politie moeten bellen. Maar in dat geval hadden wij ons niet vier uur lang kunnen vermaken met deze verrukkelijke serie, die onlangs een tweede seizoen kreeg.

Het eerste seizoen van Guilt is vanaf vrijdag 10 december te zien op NPO 2 (23:18 - 0:59 uur) en NPO Start

Meer tips voor NPO Start/Plus

Meer over Guilt