Na vijftig jaar wordt eindelijk Christine Keelers kant van het Profumo-schandaal verteld.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

De Profumo-affaire die in de jaren zestig de Britse politiek op z’n kop zette, had alle elementen die een schandaal onweerstaanbaar maakt. Politiek. Overspel. Seks tegen betaling. Een Russische spion. Jaloerse ex-geliefden. En een fotogenieke, piepjonge hoofdrolspeelster.

Voor wie de details niet paraat heeft: in 1961 had de Britse minister van Defensie, John Profumo, een relatie met Christine Keeler: een negentienjarig model dat hij via society-osteopaat Stephen Ward had ontmoet. De relatie kwam in 1963 aan het licht tijdens een politieonderzoek naar de beschieting van Wards Londense appartement door een van Keelers ex-geliefden. Profumo ontkende de affaire in het Britse Lagerhuis. Maar toen bleek dat Keeler in dezelfde periode ook een relatie had met de Russisch militair attaché Eugene Ivanov, rees de vraag of Keeler gevoelige informatie had doorgespeeld aan de Rus. Het zou leiden tot het aftreden van premier Harold Macmillen.

Sophie Cookson als Christine Keller in The Trail of Christine Keeler

Het schandaal is altijd al een dankbaar onderwerp in de popcultuur geweest. In 1989 speelde Ian McKellen Profumo in de film ScandalIn 2013 was er de Andrew Lloyd-Webber-musical Stephen Ward. Zelfs The Crown speelde met prins Philips connectie met Ward.

Opvallend genoeg is er nu pas een miniserie die Keelers kant van het verhaal vertelt. In The Trial of Christine Keeler is Keeler (Sophie Cookson) meer dan het eendimensionale portret dat de media in die tijd van haar schetste, aldus regisseur Andrea Harkin aan The Guardian. ‘Het werd algemeen aangenomen dat Keeler een callgirl, een prostituee, een sirene, een femme fatale was. Maar in werkelijkheid was ze geen van die dingen. Net zo min als ze een hulpeloos slachtoffer was.’

Voor Keeler zelf, die haar hele leven worstelde met de publieke opinie over haar persoon, kwam de serie te laat. Zij overleed in 2017 op 75-jarige leeftijd.

The Trail of Christine Keeler is te zien op NPO Plus